Det startede i foråret 2012

I begyndelsen af marts måned fik jeg en henvendelse med en opfordring til at udvikle et antal opskrifter med sild i øl. Jeg fandt henvendelsen interessant, og gik straks i tænkeboks.

Jeg gennemgik mine 1.070 sildeopskrifter (det var dengang - nu den 23.06.13 er antallet 1.131) for at se, om der var nogle der kunne bruges, om der var nogle der kunne bruges i tilrettet form eller om jeg skulle opfinde helt nye opskrifter. Resultatet blev en kombination af ovenstående.

5 opskrifter "udviklede" jeg, og de blev påskedag afprøvet af mit sædvanlige "ekspertpanel" - d.v.s. mine mangeårige venner, der har været til min traditionelle "sildefrokost" 2. juledag gennem 12 år.

Bedømmelsen var generelt meget positiv, og de fem sildeopskrifter fik flg. bedømmelser:

Sild:

Vurd. (stjerner):

Sneøl sild

20

Stegte sild i øl

13

Sild med øl og kapers

16

Stegte sild i porter

18

Gambrinus sild

27

(I alt 6 svar – 30 stjerner er det maximale antal - det skal tilføjes, at ingen af de fem slags sild fik en negativ bedømmelse)

Opskrifter på de enkelte sild følger herefter.

 

Vinderen var Gambrinus sild med 27 point!

Efter års lagring smager den som gammel portvin!

Gambrinus sild

 

Ingredienser:

4 – 5 store kryddersildefileter

75 g farin

1dl kogende vand

1dl eddike

¼ dl olivenolie

2 dl Old Gambrinus, lys el mørk – helst mørk*)

2 spsk tomatketchup

1 (rød)løg, hakket

2 - 3 cl god snaps

2 tsk tørret dild

15 sorte peberkorn, groft stødt

*) Fra Hancock Bryggeriet i Skive. Fås i flere super supermarkeder eller ved netkøb. Kan i nødsfald erstattes af anden meget stærk øl.

 

Fremgangsmåde:

Sildefileterne skylles, afdryppes grundigt og skæres i mundrette bidder.

Vand og farin blandes under opvarmning til farinen er opløst. Tag kasserollen af varmen, og tilsæt resten af ingredienserne i ovenstående rækkefølge under grundig omrøring.

Sildestykkerne kommes i en skål, og lagen med de hakkede løg hældes over, og det hele trækker koldt 1 døgn før serveringen.

Serveres naturligvis med en Old Gambrinus til – lys eller mørk!

Nr. 2 blev Sneølsild med 20 point

Hele Danmarks traditionelle juleøl

Sneølsild

 

Ingredienser:

4 store marinerede sildefileter

(alt. kryddersild)

1 porter

1 sneøl/julebryg

100 g brun farin

Balsamico eddike

 

Julekrydderier:

3 stjerneanis

1 tsk kardemomme

6 – 8 hele nelliker

1 kanelstang

3 spsk hasselnøddeflager/mandelsplitter

 

Pynt:

Lidt dild samt ringe af rødløg

 

Fremgangsmåde:

Bring øllen i kog og tilsæt brun farin. Smag evt. til med lidt balsamico eddike.

Tilsæt julekrydderierne til den kogende lage og lad den trække, til den er kold.

Sigt lagen, tilsæt nødderne/mandlerne igen samt silde-fileterne skåret i passende bidder.

Skal trække koldt i minimum 24 timer.

Holdbarhed: Hele december måned, hvis sildene står i en lufttæt beholder.

Tæt forfulgt af nr. 3 Stegte sild i porter med 18 point

Imperial Stout Porter - ikke mange drikker porter i dag!

Stegte sild i porter

 

Ingredienser:

8 ferske, rensede og udbenede sild

1 porter eller anden kraftig mørk øl

½ citron

1 chili

2 fed hvidløg

Salt

Rugmel (tilsat friskkværnet peber)

Margarine/olie

Lage:

6 ½ dl lagereddike

350 g sukker

10 – 15 hele peberkorn

1 knsp koriander

1 – 2 laurbærblade

3 dl dildsnaps (til sidst)

1 - 2 rødløg i skiver

 

Fremgangsmåde:

Rens chilien for kerner og hak den fint sammen med hvidløg og lav en marinade med saft fra citronen og porteren. Læg sildefileterne heri et par timer. Tag sildene op og dup dem tørre, vend dem i rugmel og steg dem i fedtstoffet.

I mellemtiden har du kogt en lage af ovenstående ingredienser, afkølet den og til sidst tilsat snapsen. 

De afkølede sild anrettes i en skål eller beholder med tætsiddende låg, rødløgene anrettes ovenpå og lagen hældes over.

Bør trække mindst 1 døgn før serveringen.

NB: Sildefileterne kan før stegningen deles i to - på tværs!

Nr. 4 blev Sild med øl og kapers med 16 point

Min yndlingsøl indkøbt i tyskland

Sild med øl og kapers


Ingredienser:

6 marinerede sildefileter

(alt. kryddersild)

3 spsk finthakket dild

2 rødløg skåret i skiver

3 spsk kapers

Lage:
4 spsk eddike

1 ½ dl sukker (gerne råsukker)

1 Royal Export (el. lign. guldøl)

1 laurbærblad

10 sorte peberkorn

10 korianderkorn (alt. 1 tsk stødt koriander)

 

Fremgangsmåde:

Kog lagen op og afkøl den. Skær fileterne i passende stykker, og kom sild, løg, kapers og dild i en skål. Hæld lagen over og lad det trække koldt i mindst 1 døgn før serveringen.

NB: For at forstærke kryddersmagen, kan man knuse peber- og korianderkorn let.

Kan holde sig temmelig længe i køleskab!

Og til sidst nr. 5 Stegte sild i øl med 13 point

Når man nu har et godt produkt ved hånden - hvorfor så ikke fortsætte med at bruge det?

Stegte sild i øl

 

Ingredienser: 

8 ferske, rensede og udbenede sild

Rugmel

Smør

Lage:

1 ½ dl Royal Eksport (el. lign. guldøl)

1 ½ dl vand

1 dl eddike

125 g sukker

1 tsk allehånde (alt. 5 hele korn)

2 – 3 Lauerbærblade

6 – 8 hele nelliker

2 rødløg i skiver

 

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienserne til lagen, kog den op og afkøl den.

Vend fileterne i rugmel og steg dem i smør. Afkøl de stegte fileter, og hæld derefter lagen over sild og rødløg.

Bør trække koldt i mindst 1 døgn.

NB: Sildefileterne kan før stegningen deles i to – på tværs!

Lidt om Gambrinus og Old Gambrinus

Ham har vi meget at takke for!

Gambrinus var formentlig en legendarisk konge af Flandern, og en slags uofficiel skytsengel for øl og ølbrygning. Han gengives oftest som en europæisk konge eller en engelsk ridder fra Middelalderen. Ifølge overleveringen skulle Gambrinus være født den 11. april.

Personen, der har lagt navn til Gambrinus menes at være “John den Frygtløse” (1371-1419), om hvem man også mener, at han var opfinderen af maltet øl med humle. På den anden side havde kejser Karl den Store (Charlemagne, 742-814) en officer med navnet Gambrinus. I 1543 skrev den tyske poet Burkart Waldis om Gambrinus, at denne havde lært den ædle bryggerkunst af Isis, den gamle ægyptiske gudinde for frugtbarhed.

Det er også muligt, at den oprindelige Gambrinus var hertug John d. I af Brabrant (1254-1298), også kaldet Jan Primus. 

Som følge af navnets betydning, er der adskillige europæiske og nordamerikanske bryggerier, der helt eller delvist bruger navnet Gambrinus til deres ølsorter. Dertil kommer, at mange fremtrædende bryggerier er opkaldt efter Gambrinus.

Om Old Gambrinus fra Hancock Bryggeriet i Skive 

 

Old Gambrinus Light. Alc. 9,6%. 100% Saaz humle.

Old Gambrinus Light er på trods af navnet en meget fyldig og kraftig guldøl. Efternavnet Light hentyder til, at det er en lys og gylden øl. Til brygningen bruges dobbelt så meget pilsnermalt som til deres Høker pilsner.

Det tager mindst 180 dage at lave en Old Gambrinus Light.

 

Old Gambrinus Dark. Alc. 9,5%. 100% Saaz humle.

Old Gambrinus Dark er brygget med lagermalt og en speciel bryggemetode. Som det fremgår af navnet, er det en mørk øl. Den er et glimrende alternativ til rødvin, og kan med fordel lagres yderligere adskillige år, hvorved smagen nærmer sig en god portvin.

Det tager mindst 180 dage at lave en Old Gambrinus Dark.

Prøv så vidt muligt at skaffe Old Gambrinus Dark til Gambrinus sild!

 

Jeg stiftede selv bekendskab med de to slags Old Gambrinus helt tilbage i 1973 - pudsigt nok i Skive. Allerede dengang fandt jeg - i bogstaveligste forstand - virkningen slående, hvis I forstår hvad jeg mener!