Ny fane med matjessild

Jeg har nu den 1. juni 2021 oprettet en ny side:

Matjessild - 23 nye opskrifter.

Jeg er selv meget glad for matjessild, og vil gerne dele nogle af mine mange opskrifter med besøgende på min hjemmeside.

Lidt ny inspiration mht. opskrifter!

Denne side indeholder lidt nye opskrifter, som jeg finder interessante - nogle af dem har jeg afprøvet med succes.

Jeg lægger ud med fem styk opskrifter - én hovedret, to frokost- eller forretter samt to gange tilbehør (jeg synes især Hajo curiba ser spændende ud, men det skyldes måske den flotte gule farve fra karryen og gurkemejen).

Jeg vil som tiden går supplere opskrifterne - og/eller udskifte dem med nye.

Knurhane i mild sennepsfløde

Billedet er fra: www.fiskehuset.com

I 1990-91 gik jeg på et madlavningskursus, der hed: "Rigtige mænd laver mad".

Jeg har fundet én af opskrifterne frem nemlig......

Knurhane i mild sennepsfløde med urter (3 pers)

Ingredienser:

3 filetterede knurhaner á ca. 150 g *)

3 spsk sennep

2 1/2 dl piskefløde

1 1/2 gulerod

1 kinaradise

Salt

Peber

Fremgangsmåde:

Skindet fjernes fra fileterne (hvis ikke du har fået din fiskehandler til at gøre det). Du koger en fond af bouillonterning el. lign. (uden ben, dem har fiskehandleren). Fileterne dampes i fiskefonden i 2 - 3 minutter ved svag varme.

Fiskene tages forsigtigt op og holdes varme. Sennep og fløde tilsættes fonden, der koges ind og smages til med salt og peber - den kan evt. jævnes med lidt maizena.

Urterne strimles med en tynd skræller og dampes i letsaltet vand  i 1 - 2 minutter.

*) Jeg har lavet retten med fjæsing - det går fint, bortset fra, at der skal bruges flere fileter, idet fjæsingen er mindre. Sørg for guds skyld for at fiskehandleren fileterer fjæsingen for dig - så risikerer du ikke at stikke dig på den giftige pig, som fisken har i rygfinnen!

 

 

 

 

 

 

Her følger 5 nye opskrifter – ”Gamle danske retter” – den 12. september 2018

Jeg synes at have konstateret en stigende interesse for gamle danske retter. I det mindste har mine børnebørn nydt dem (dem får de aldrig serveret derhjemme). Min egen interesse har tidligere ikke været stor – jeg har mere været til ”eksotiske” retter”. Men for nogen tid siden gennemgik jeg min egen opskriftsamling samt søgte på internettet, og resulatet blev 67 opskrifter på gamle, ”danske” retter (ikke alle er danske).

Kilder: Bl. a.: Egne opskrifter/hukommelse, http://www.gamledanskeopskrifter.dk, https://www.dk-kogebogen.dk, https://www.aarstiderne.com, https://www.arla.dk, https://www.maduniverset.dk m. fl.

Nedenfor er et lille udvalg af de 67 opskrifter

 

7

Blomkål i svøb med rejer 2-4 pers *)

1 stort blomkålshoved
100 g fromage fraise 0,3 %

1-2 tsk citronsaft
1/3 agurk

2-3 fed presset hvidløg
Salt

Peber
200 g rejer

Tilbehør:

Flutes

Blomkålen dampes i gryde 6-8 minutter, så det stadig er sprødt. Fromage fraise blandes med citronsaft og revet agurk og smages til med hvidløg, salt og peber. Blandingen hældes forsigtigt over det afkølede blomkålshoved. Rejer strøs over. Serveres med flutes. *) Som forret rækker portionen til 4 pers. Som hovedret til 2 pers.

13

Brændende kærlighed 4 pers

1 kg bagekartofler

2 dl mælk

15 g smør

Salt

Peber

3 løg

 

250 g bacon el. røget flæsk

1 æble

Tilbehør:

Hakket persille

Rødbeder

Skræl kartoflerne, del dem et par gange og kog dem møre i usaltet vand. (salt i kogevandet gør mosen sej). Skær løgene i tern. Skær baconen i tern. Steg baconternene gyldne og sprøde på en stor pande. Hæld det afsmeltede fedt fra og hold det varmt. Steg løgene møre ved mellemvarme i lidt af det afsmeltede fedt. Skær æblet i små tern og steg dem med de sidste par minutter. Lun mælken. Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem. Rør mælk og smør i og smag mosen til med salt og peber. Anret mosen som et bjerg, lav et hul på toppen, og hæld det sidste afsmeltede fedt herned. Til sidst hældes bacon/æbletern/løg over.

33

Irsk stuvning 2-3 pers
1 hvidkål, snittet
6-7 gulerødder i skiver
10 kartofler i skiver
500 g fersk eller røget, stribet flæsk, skåret i tern

Salt

Peber
Vand
Margarine eller olie til bruning

Begynd med at brune flæsket i en stor gryde. Tilsæt hvidkål, gulerødder og kartofler mellem hinanden. Krydr med salt og peber. Hæld ca. ½ l vand ved, så retten kan stå at småsimre i godt 1 time. Rør retten godt igennem før servering. Serveres med rugbrød og sennep til.

52


Ruskomsnusk 2 pers

500 g (nye) kartofler i små stk.

250 g ærter

250 g gulerødder i skiver

300 g røget skinke i tern

 

Ca. ½ l vand

Salt
Peber

Maizena
persille, hakket

Sæt kartoffelstykker, ærter og gulerødder over i vandet sammen med skinketern og lad det simre til kartofler og gulerødder er møre. Jævn kogelagen med Maizena. Smag til med salt og peber og drys med hakket persille lige før servering. Serveres med rugbrød og sennep.

Ruskomsnusk:

Den Dansk Ordbog: ”Skødesløs sammenblanding af forskellige, tilfældige ingredienser, fx til en madret.”

54

Skipper labskovs 4-5 pers

25 g smør

¾ kg oksetykkam i tern (2 x 2 cm)

¼ kg lammebov (-hals) i tern (2 x 2 cm) evt. erstattes af okse

5 zittauerløg i både (ca. 350 g)

3 laurbærblade

1 spsk hvide peberkorn

1 ½ kg melede kartofler i tern

2 ½ tsk groft salt

 

Revet muskatnød

Friskkværnet peber

50 g koldt smør i tern

Pynt:

2 bdt fintklippet purløg

Tilbehør:

Hjemmebagt rugbrød

Smør

Syltede rødbeder

Lad halvdelen af smørret blive gyldent i stegegryde og brun halvdelen af kødet i ca. 2 min. Tag kødet op og gentag med det sidste smør og kød. Kom alt kødet tilbage i gryden, hæld vand over til det dækker kødet og tilsæt løgene. Kom laurbærblade og hvide peberkorn i et stykke gaze eller lignende og kom det i gryden. Kog kødet under låg ved jævn varme i ca. 1½ time eller til det er næsten mørt. Tilsæt kartofler, salt og peber og evt. lidt mere vand - så kartoflerne er dækkede. Tilsæt revet muskatnød, og lad retten koge ved svag varme under låg i ca. 1 time. Tag låget af og lad skipper labskovsen koge ved jævn varme i ca. ½ time - til kartoflerne begynder at koge lidt ud. Monter retten med koldt smør og smag til. Drys purløg på skipperlabskovsen og server den med rugbrød, smør og rødbeder. Tips: Retten kan sagtens laves af f. eks. oksebov alene. 1 ½ kg kød er nok til 5-6 pers. 2 kg kartofler bliver i skrællet stand til 1 ½ kg.

Yderligere tre opskrifter 15.09.2017

Agurkesalat med creme fraiche

Her følger tre nye retter, som er tilbehør til rødt kød. Jeg har fornyligt serveret de tre retter som tilbehør til marineret flanksteak, men det er også fremragende til f.eks. roastbeef eller andre retter med rødt kød. Alle tre slags tilbehør kan varmt anbefales!

Opskrift:

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Agurkesalat med creme fraiche

2 agurker
½ rødløg
4 kviste frisk dild (alt. tørret dild)
3 dl cheasy fraiche (alt. tyrkisk yoghurt)
½ dl mayonnaise (alt. cheasy fraiche)

3-4 spsk hvid vineddike el. citronsaft
Salt

Peber

Evt. 2-5 fed pressede hvidløg efter behag

Skær løg og agurk i tynde skiver, og hak dilden. Bland ingredienserne og smag til med salt, peber og vineddike. Lad salaten trække i køleskabet 1 times tid. Passer til både kødretter og fjerkræ. PS: Sørg for at få så meget af væsken ud af agurkeskiverne (læg dem i pres mellem adskillige lag køkkenrulle).

Fransk kartoffelsalat

¾ kg (nye) kartofler
2-3 (ca 100 g) skalotteløg
½ bdt hakket persille

½ bdt hakket dild
1-2 spsk kapers

Dressing:
1 spsk vineddike

2 tsk fransk sennep

½ tsk salt

Sort peber

Salt

1 tsk sukker

3 spsk rapsolie el. lign.

1 spsk vand

Skrab eller skræl kartoflerne og kog dem i saltet vand (alt. kog dem med skræl og pil den bagefter). Hak løgene (eller skær dem i skiver). Skær de lune kartofler i skiver og læg dem i en skål, hvor de vendes med skalotteløg og krydderurter. Bland alle ingredienserne til dressingen, hæld den over kartofler og urter og vend det hele forsigtigt. Lad salaten trække koldt ca. 1 time før serveringen. Til sidst strøs kapers over salaten, der kan serveres til rødt kød, grillede pølser eller kold roastbeef.

Ingefærkrydret coleslaw salat

250 g hvidkål

250 g revet gulerod
3 dl cheasy fraiche 5 %

1 spsk frisk revet ingefær
1 tsk sennep
1 spsk flydende honning

Salt

 

Skær hvidkålen i fine strimler, og riv gulerødderne. Bland cheasy fraiche, revet ingefær, sennep og honning, og vend hvidkål og gulerødder i saucen. Smag til med salt. Serveres til f. eks. grillet, stegt kød, hamburgere, grillet fjerkræ, fisk el. andet kød.

PS: Hvidkålen vendes først i saucen ½ - 1 time før serveringer, så kålen ikke ”klasker sammen”.

Tre nye opskrifter 15.03.2017

Mørbrad med ris på asiatisk maner

Opskrift:

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Aspargessalat

 

 

 

 

 

1 bdt grønne asparges

Ca. 100 g pillede rejer

3-4 skiver røget laks

1 lille rød snackpeber

Salt

Peber

 

Sauce:

2 ½ dl cheasy fraiche 5%

½ tsk karry

½ tsk herbes de province

½ tsk hvidløgspulver

Lidt vineddike

Salt

Peber

Bræk bunden af asparges’ene og skær dem ud i stykker á 2-3 cm. Damp eller kog dem i letsaltet vand i 6-8 minutter. Hæld dem i en sigte og skyl dem under kold vand indtil de kun er lunkne. Ryst dem godt fri for vand, og hæld dem derefter op i en skål.

Skær lakseskiverne i bidder á ca. 1x2 cm, og kom disse op i skålen til asparges’ene. Tilsæt de afdryppede rejer (optøede frosne eller i lage), skær snackpeberen i små tern og føj dem til asparges, laks og rejer.

I mellemtiden har du rørt dressingen sammen (og smagt den til med salt og peber), hvorefter du vender den forsigtigt med asparges, rejer, laks og snackpeber. Salaten kan serveres med eller på hvidt brød eller flutes som en forret eller del af frokostbordet.

Mørbrad med ris på asiatisk manér

(4 pers)

 

 

400 g svinemørbrad
1 tsk maizena
2 spsk teriyakisauce (eller soja)
3 dl langkornede, hvide ris
Salt
Evt 2 spsk solsikkefrø

 

2 spsk olie
2 store gulerødder

2 løg

1 ds minimajs (230 g)

1 lille ds sojabønnespirer (100 g)

1 ½ dl grøntsagsbouillon

2-3 spsk soja

Sort peber

 

Rens mørbraden og skær den i tynde skiver. Læg skiverne i en skål, strø maizena over og bland det godt. Hæld teriyakisaucen over og bland igen.

Kog 7 ½ dl saltet vand op til risene. I mellemtiden ristes solsikkefrøene på en tør stegepande, hvorefter de lægges på et fad for at køle af. 

Varm olien op i en wok eller stor sautérpande med låg. Steg kødet under høj varme til det er brunet over det hele. Sænk varmen, læg låget på, og steg videre i ca. 5 minutter. Vend kødet undervejs, så det får en fin farve.

Lad risene koge i ca. 15 minutter. Skræl gulerødderne og skær dem i 4 cm lange, tynde strimler (brug en kartoffelskræller). Læg gulerødderne på panden, og steg yderligere 5 minutter.

Skær løgene i skiver, og læg disse sammen med majs og bønnespirer på panden. Tilsæt bouillon og soja. Bland det hele, læg låget på, og steg videre i 5 minutter.

Bland de kogte ris og de ristede solsikkekerner i panden og smag til med salt og peber. Pynt evt af med hakkede krydderurter, f.eks. koriander.

Bøf med svampe og bambusskud

(2 – 3 pers)

 

 

 

 

 

500 g oksekød i strimler
425 g bambusskud (på dåse)
250 g champignon
1 porre
1-2 fed hvidløg
1 tsk ingefær
3-4 spsk olie
½ spsk fiskesauce
1-2 spsk østerssauce

1 spsk soja
5 dl vand
1 hønsebouillonterning
2 spsk Maizena til jævning
Sort peber

Olie til stegning

Tilbehør:

Kartoffelbåde el. rösti samt evt. lidt grøn salat

Svits kødet og tilsæt bambusskud, strimlet porre samt hakket hvidløg i olien.

Tilsæt vand, fiskesauce, østerssauce, bouillonterning og ingefær.

Kog ingredienserne sammen, sluk for varmen og smag til med peber.

Serveres med kartoffelbåde eller små rösti samt evt. lidt grøn salat.

De fem oprindelige opskrifter fra 16.01.2017

Græsk kylling med feta og oliven

Opskrift:

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Græsk kylling med feta og oliven     (4 pers -hovedret)

4 kyllingebryster skåret i store terninger

1 spsk olivenolie

3 dl ris

1 løg

4 fed hvidløg

5 dl hønsebouillon

1 ds flåede tomater

1 tsk oregano

25 g fetaost (dansk er ok)

10 sorte oliven

Salt

Peber

Opvarm olien, svits kødet 4-5 min, og tag det op. Svits ris, løg og hvidløg 3-4 min.

Tilsæt bouillon, tomater og oregano. Læg kødet i denne blanding, bring det i kog og lad retten simre i 15 mi8n. (er blandingen for tør, tilsættes lidt vand).

Smag til med salt og peber, og før serveringen drysser du smuldret fetaost og oliven på toppen.

Kartoffelmad m. kryddersild og agurkechutney   

(6 pers - forret eller frokostret)

6 kryddersildefileter

Lage:

1 dl eddike
1 dl sukker
Salt

Peber

1 salatagurk
1 æble

2 rødløg

Vindruekerneolie til stegning
10 mellemstore kartofler
6 skiver rugbrød
Smør/fedt
Frisk dild 

Eddike, sukker, salt og peber bringes i kog.

Æblet og ét af rødløgene skæres i meget små, fine tern. Agurken halveres og kerner samt det bløde ”kød” i midten fjernes med en teske. Agurken skæres herefter i små tern. Æble, rødløg og agurk tilsættes lagen og koger uden låg i 10-15 minutter. Herefter afkøles chutneyen og hældes på et skoldet sylteglas.
 
Det andet rødløg skæres i tynde ringe. Olien varmes op på en pande og løgringene steges mørke og sprøde. Herefter afdrypper/tørres løgene på lidt køkkenrulle og krydres evt. med lidt salt.
 
Kartoflerne skrælles, koges og afkøles.
 
Rugbrødet smøres med smør el. fedt og pyntes med tynde skiver kold kartoffel, kryddersildefilet (2 halve), agurkechutney, friskhakket dild og sprøde løg.

Krydres med kværnet, sort peber inden servering. 

Hornfisk i gele – en lille forårsopskrift (hornfisk kan fås fra maj måned)

(Opskriften stammer fra min mor, der gennem mange år lavede den som en del af frokostbordet)

1 kg hornfisk
2 laurbærblade
6 peberkorn
1 lille løg

1 helt bundt persille
3 dl tør hvidvin
5 dl vand

10 blade husblas
1 kop ærte- og gulerodsblanding

 Ved serveringen:

Lidt eddike fra syltede agurker el. asier

Vin, vand, peberkorn, laurbær, 1 par stilke persille og løget i skiver koges sagte et kvarters tid. Hornfisken skæres i ca. 5 cm lange stykker, der drysses med salt.

Lad hornfisken pochere ca. 5-8 min. i kogelagen. Når stykkerne er møre, men stadig faste, tages de op og afkøles. Benene fjernes herefter forsigtigt.

Herefter sies lagen, og husblassen sættes i blød i koldt vand. Kog 5 dl *) af lagen op med husblassen, og lad den afkøle uden den stivner.

Damp ærte- og gulerodsblandingen i ca. 5 minutter, og hæld vandet fra. Læg hornfiskekødet og ærte- og gulerodsblandingen lagvis i et stort sylteglas *), og hæld lagen over. Glasset stilles koldt indtil geléen er stivnet.

Serveres på rugbrød med lidt eddike fra syltede agurker el. asier dryppet over fisken.

*) Mængden af lage og sylteglassets størrelse afpasses!

Hajo curiba (Tilbehør med indiske aner til 4 pers.)

 

6 dl basmatiris
6 bananer
3 dl rosiner
50 g smør
½ dl olie

2 spsk karry
2 tsk gurkemeje
½ dl sukker
1-2 spsk salt

 

Kog risene som foreskrevet (12 min. + hvile i 12 min. under låg).

Når risene er kogt og vandet er forsvundet, tilsættes olien sammen med  karry, gurkemeje, sukker og salt, og risene steges let. Tag gryden af varmen og rør smørret i risene, så det smelter jævnt over det hele. Til sidst tilsættes bananskiverne og rosinerne.

Det hele røres forsigtigt igennem og kan serveres som tilbehør til f. eks. kylling og svinemørbrad - suppleret med brød  til

Gul rissalat (Velegnet som tilbehør på en buffet)

 

 

2 dl ris, f. eks. basmatiris

2 tsk gurkemeje

1 mangofrugt

1 rødløg

3 avokadoer

 

 

250 g gule tomater

2 appelsiner

1 ps babyspinat (70 g)

Salt

Sort peber

 

Kog risene i 3 dl vand tilsat gurkemejen. Skyl de kogte ris i koldt vand og afdryp dem. Skræl mangofrugten og skær den i i mindre terninger. Rødløg, avokadoer og tomater skæres i tynde kvarter.

Skær skallen af appelsinerne incl. det hvide, og skær derefter appelsinerne i mindre kvarter med en skarp kniv (prøv at følge hinderne, som deler appelsinstykkerne).

Salaten anrettes på et serveringsfad med babyspinaten nederst - derefter topper du op med de øvrige ingredienser i en skøn blanding. Endelig tilsættes appelsinsaften fra evt. rester af de to appelsiner. Til sidst kommer du salt og peber over salaten.