Oversigt over opskrifter under kategorien:

Salater (14 stk.)

Amerikansk kartoffelsalat

Asparges- og kartoffelsalat med citronvinaigrette

Belgisk agurkesalat
Broget kartoffelsalat
Champignonsalat 

Cremet gulerodssalat

Fennikelsalat med parmesan

Karl Johan svampe med hvidløg og persille

Sennepscoleslaw salat 

Spansk kartoffelsalat
Svensk kartoffelsalat

Svigerfars agurkesalat
Tzatziki – græsk salat

Varm bøfsalat

(Thai agurkesalat - se under Thai mad)


Kartoffelsalat på amerikansk

Amerikansk kartoffelsalat

(4 pers.)

 


Ingredienser:

 

¾ kg kogte kartofler

2 hårdkogte æg

2 spsk finhakket skalotteløg

3-5 stænger bladselleri

Evt. 1 finhakket agurk

Ca. 1 dl. piskefløde

2-3 tsk salt

½ tsk friskkværnet peber

2-3 spsk dijonsennep

2-3 spsk vineddike

Ca. 100 g mayonnaise

NB: en del af mayonnaisen kan erstattes med Cheasy fraiche

Evt. lidt citronsaft

 

Pynt:

1 hårdkogt æg

1 tomat

Hakket persille

 


Fremgangsmåde:

 

Kartoflerne skæres i små terninger og kommes i en ret stor skål. Hakket, hårdkogt æg, finthakket skalotteløg, bladselleri skåret i strimler på tværs og finthakket agurk tilsættes og blandes med kartoflerne.

 

Fløde, krydderier, sennep og eddike blandes og hældes over salaten. Alt blandes – bedst med en dejskraber. Pas på ikke at ødelægge kartoflerne. Lad salaten trække i 10 minutter inden mayonnaisen tilsættes. Salaten skal ikke svuppe i mayonnaisen, men blot lige hænge sammen.

 

Salaten stilles derefter koldt i mindst 1 time og smages til med citronsaft og evt. lidt mere krydderi. Virker salaten tør, tilsættes lidt mere fløde. Man kan glimrende lave salaten i forvejen, blot den står koldt.

 

Den anrettes i en skål og pyntes med skiver af hårdkogt æg, tomatbåde og hakket persille. Kan også pyntes med grønne eller sorte oliven sammen med hårdkogte æg.

 

Man kan også tilsætte terninger af peberfrugt, rå agurk og dild. Sidstnævnte dog kun, hvis salaten serveres til fisk eller lammekød.

En lækker blanding af asparges og nye kartofler

Asparges- og kartoffelsalat med citronvinaigrette

(4 pers.)

 

 

Ingredienser:

 

500 g nye kartofler

250 g grønne asparges skåret i 5 cm stykker

1 rødløg, finthakket

2 spsk olivenolie

1 spsk reven citronskal

2 spsk citronsaft

½ tsk salt

Evt. 1 fed presset hvidløg

 

Fremgangsmåde:

 

Læg kartoflerne i en gryde med så meget vand, at de er dækket, og bring dem i kog. Skru ned for blusset, læg låg på og lad dem simre i 15 minutter, eller til de er næsten møre. Tilsæt asparges, kog det hele yderligere 2 minutter, eller indtil grønsagerne er møre. Hæld vandet fra.

Bland olivenolie, rødløg, citronsaft, citronskal, salt og evt. hvidløg i en stor skål. Tilsæt kartofler og asparges, og rør det godt sammen.

Serveres varm, eller stilles i køleskabet til senere servering.

Tips:

Passer godt til stegt fisk eller kylling

Agurker kan bruges til mange ting

Belgisk agurkesalat

 

    

Ingredienser:

 

1 stor salatagurk

Dild

 

Dressing:

¼ dl estragoneddike

¾ dl olivenolie

½ tsk salt

½ tsk sennepspulver

Lidt nymalet peber.

 

 

Fremgangsmåde:

 

Vask og skræl agurken, flæk den på langs og udhul den med en ske.

 

Skær agurken på tværs i ½ cm brede stykker, så der fremkommer små pyntelige halvmåner. Læg dem i salatskålen.

 

Pisk eddike, olie og krydderier sammen, hæld det i skålen, pynt salaten med friskklippet dild eller esdragon.

Gult, rødt og grønt!

Broget kartoffelsalat   

 

Ingredienser:

 

1 kg nye kartofler

1 bdt radiser

1 dl purløg fintklippet

1 dl dild fintklippet

 

Dressing:

1 spsk eddike

1 spsk vand

1 1/2 dl olie

1/2 tsk salt

Friskkværnet peber

 

 

Fremgangsmåde:

 

Skrub kartoflerne grundigt og kog dem med pil på i letsaltet vand. Hæld vandet fra og lad dem dampe tørre før de afkøles og skæres i skiver.

Skær de rensede radiser i skiver og bland dem med kartoflerne. Drys med purløg og dild. Pisk dressingen sammen, smag til og hæld den over.

 

En enkel og lækker ret

Champignonsalat

 

 

Ingredienser:

 

Champignoner

Balsamico eddike

Pressede fed hvidløg

Hakket estragon *)

Revet parmesanost

Salt
Peber

Ristet brød

    

 

Fremgangsmåde:

 

Et passende antal champignoner renses og skylles.

Champignonerne deles i kvarte og marineres med balsamicoeddike, presset hvidløg, olivenolie, hakket estragon *), salt, peber og revet parmesanost.

 

Serveres med ristet brød.

 

*) I givet fald kan andre krydderurter anvendes, f. eks. dild og persille.

Én af de mange varianter med gulerod

Cremet gulerodssalat

 

 

Ingredienser:

 

6 – 7 gulerødder

½ løg

1 æble

½ tsk citronsaft

5 spsk cheasy fraiche

2 spsk mayonnaise

Salt

Peber

 

 

Fremgangsmåde:

 

Skræl og riv gulerødderne. Hak løget og skræl og riv æblet. Gulerod, løg og æble blandes sammen og overhældes med citronsaft. Bland cheasy fraiche og mayonnaise.

 

Bland alle ingredienserne sammen, og smag til med salt og peber.

 

Egner sig fint til grill mad.

Lidt "Kongen af Danmark" salat

Fennikelsalat med parmesan

(2 pers.)

 
Ingredienser:

 

1 fennikel 225-250 g

Frisk parmigiano reggiano (Parmesan) ca 2 top-spsk

Olivenolie

Citronsaft

Friskkværnet sort peber

 

    

Fremgangsmåde:

 

Rens fennikelknolden for rodskive, blade og top. Skær den i "tændstikker". Skær osten i tynde skiver med høvl og smuldr den over fennikelen. Stænk olie og citronsaft på og bland salaten grundigt. Smag til med peber.


Tips:
Denne opskrift passer fint til fiskeretter.

Egentlig ikke en salat, men alligevel!

Karl Johan svampe med hvidløg og persille

 

 

 

Ingredienser:

 

Olivenolie

2 – 4 fed hvidløg

250 g Karl Johan svampe (evt. Østershatte el. andre svampe)

1 – 2 spsk smør

1 – 2 spsk hvedemel

½ bdt bredbladet persille

1 – 2 dl grøntsagsboullion (prøv dig frem)

Salt

 

 

Fremgangsmåde:

 

Svits de knuste og grofthakkede hvidløg i olivenolien i ca. 1 min., og tilsæt de groft hakkede svampe og svits dem i yderligere 5 – 10 min.

 

Tag gryden af, og tilsæt smør, hvedemel, hakket persille samt grøntsagsbouillon, og sæt gryden over blusset igen, og lad det hele simre i 20 min.

 

Serveres som tilbehør til kødretter, evt. sammen med pasta.

Se også under "Svinekød - Pølser med sennepscoleslaw salat"

Sennepscoleslaw salat

(4 pers.)

 

   

Ingredienser:

 

1 spidskålshoved

 

Dressing:

1 ½ - 2 spsk sennep

3 spsk sukker

3 spsk hvidvinseddike

1 dl olie (majs, raps, vindruekerne)

1 dl finthakket dild

(eller 1 spsk tørret dild)

1 skalotteløg, finthakket



 

Fremgangsmåde:

 

Del kålhovedet på langs og fjern stammen. Skær herefter kålen i fine strimler.

 

Bland sennep, sukker samt hvidvinseddike og tilsæt herefter olien dråbevis under stadig omrøring til det alt sammen binder. Du kan justére smagen med ekstra sukker, vineddike og/eller sennep. Til sidst iblandes dild og skalotteløg. 

 

Kan anvendes til forskellige former for kød, pølser samt fiskeretter

 

NB: Vent med at blande kål og dressing indtil ½ - 1 time før serveringen, idet kålen ellers nemt ”klasker sammen”.

 

De kan skam også lave kartoffelsalat i Spanien!

Spansk kartoffelsalat

( 4 pers.)

 

 

Ingredienser:


½ dl olivenolie

2 tsk hvidvinseddike
12 nykogte kartofler

1 fed hvidløg
1 rød peberfrugt

1 gul peberfrugt
2 tomater
12 oliven
4 kviste basilikum
½ tsk salt
1 knsp peber

Ostecreme:
3 dl cheasy fraiche
½ dl fint revet ost (gouda, cheddar)

Salt
Sort peber

 


Fremgangsmåde:

 

Bland olivenolie og vineddike og pres hvidløget i dressingen. Skær de lune kartofler i skiver, og vend den i dressingen.

 

Peberfrugterne befries for kernerne, og de skæres i mindre bidder sammen med tomaterne. Oliven grovhakkes og peberfrugt, tomater og oliven vendes i kartoffelsalaten.

 

Riv basilikumen i grove stykker, og vend dem i kartoffelsalaten. Smag til med salt og peber.

 

Til ostecremen blandes den fint revne ost med cheasy fraichen, og der smages til med salt og peber.

 

Kartoffelsalat og ostecreme serveres til rødt kød.

Svenskerne kan også - selvom deres kartofler ofte er melede.

Svensk kartoffelsalat

(4 - 5 pers.)

 

 

Ingredienser:

 

1 kg kogte kartofler
1 rødløg, groft hakket
2 - 3 syltede agurker, groft hakkede

1 rød snackpeber, hakket

1 bdt radiser, hakkede
2 dl piskefløde
1 dl mayonnaise
1 spsk dijonsennep
Salt
Sort peber
Kapers
Evt. lidt purløg på toppen

 


Fremgangsmåde:

 

Del de kogte kartofler i mindre stykker, og rør alle ingredienserne til saucen sammen.

 

Bland kartoflerne i saucen og pynt evt. med lidt purløg og radiseskiver på toppen.

 

Passer godt til grillet kød!

 

Mere agurk

Svigerfars agurkesalat

Ingredienser:

 

½ salatagurk

Hvid balsamico eddike

2 - 3 finthakkede skalotteløg (eller tilsvarende rødløg)

Evt. 1 finthakket, rød peber

Salt

Peber

 

    

Fremgangsmåde:

 

Skær agurken i meget tynde skiver. Det er nemmest på en såkaldt "Mandolina", som i Italien anvendes til at skære trøfler. Men skiveskæreren på et rivejern kan også bruges.

Anret agurkeskiverne på en tallerken, dryp med balsamico eddike og drys med finthakket skalotteløg (og evt. rød peber). Til sidst tilsættes salt og peber.

 

En dejlig frisk og hurtig salat at lave – passer godt til diverse fisk.

En klassiker - også med agurk

Tzatziki – græsk salat

 

 

 

Ingredienser:

 

1 stor agurk

1 tsk salt

4 dl yoghurt

½ dl creme fraiche

3 fed hvidløg

1 ½ stsk citronsaft

2 spsk olivenolie

1 tsk tørret mynte (evt.)

 

 

 

Fremgangsmåde:

 

Skræl agurken og riv den på den grove side på et rivejern. Læg agurken i en skål og strø salt på. Rør rundt og dæk den til med et lille fad som pres. Lad agurken stå koldt i ca. 10 min.

 

Bland yoghurt og creme fraiche. Hæld blandingen i en si beklædt med et kaffefilter. Lad det stå i ca. 2 timer eller til blandingen er halvtyk. Skrab yoghurtblandingen ud af kaffefilteret og læg den i en skål. Smag til med lidt knust hvidløg, citronsaft, olivenolie og evt. mynte.

 

Hæld agurken i en si og lad den dryppe godt af. Bland agurken og yoghurtsaucen. Smag til og krydr evt. lidt mere.

 

 

Servering:

Med oliven, radiser, gulerødder i stave og groft eller ristet franskbrød. Man kan også spise tzatziki som tilbehør til Souvlaki, græske grillspyd, stegt kylling, stegt kød eller til hamburgere.

En varm (lun) salat til en afveksling

Varm bøfsalat

(4 pers.)

 

Ingredienser:

 

500 g godt bøfkød i skiver

Marinade:

2 spsk soja

1 spsk (ris)vineddike

1 spsk olie

1 spsk Sambal oelek

1 spsk flydende honning


Grøntsagsblanding:

1 rød peberfrugt

2 gulerødder

100 g sherrytomater

200 g minimajs

250 g haricots verts

150 g peacannødder

125 g mozzarella


Dressing:

2 spsk hvidløgsolie

½ finthakket, rød chili u/kerner

1 sopsk flydende honning

1 spsk italiensk krydderi

1 spsk oregano

1 tsk friskkværnet sort peber

 

 

Fremgangsmåde:

 

Bland soja, risvineddike, olie, Sambal oelek og honning i en skål. Læg bøfferne i en plasticpose og tilsæt marinaden. Lad det stå i stuetemperatur mindst 1 time.

 

Skær peberfrugten i strimler, og skær gulerødderne i strimler med en kartoffelskræller. Halvér tomaterne, og bland det hele sammen med minimajs.

 

Kog haricot verts i rigeligt med letsaltet vand indtil de er ”al dente”. Lad dem dryppe af i et dørslag.

 

Bland ingredienserne til dressingen, og hæld den over grøntsagsblandingen – tilsæt nødder og store bidder af mozzarellaen.

 

Steg bøfferne og lad dem hvile 5 min. før du skærer dem i tynde strimler, og forsigtigt blander dem i salaten.

 

Kan serveres med godt flutes.