Man kan godt falde lidt i staver - specielt når udsigten er så flot som her på bag-9 på Royal Swazi Sun GC

Afrikas bedste "golfland"

Golf i Sydafrika

(Billedet viser 5 flodheste i vandhullet foran hul 17 på Hans Merensky GC i Phalaborwa). NB: DE ER IKKE SPÆRRET INDE! 


Kaplandet

The Garden Route

KwaZuluNatal

Mpumalanga

Limpopo

Gauteng

 

Sydafrika er vel nok det land i Afrika, der har flest golfbaner – ikke fordi det siger så meget, men alligevel. Nu er det ikke min mening at opremse alle landets baner, men nogle få pr. region – fortrinsvis baner, jeg selv har spillet (jeg har trods alt spillet 16 forskellige baner – heraf flere af dem adskillige gange).

 

I Kapområdet kan jeg nævne den eksklusive Steenberg Golf Course i Constantia dalen bag Taffelbjerget. Den ligger i et af de ældst beboede områder i Kaplandet, hvor de første (vin)gårde blev udstukket. Her ligger mange, gamle vingårde foruden golfbanen. Desuden de to mere ”almindelige” golfbaner – Clovelley og Westlake – også på østsiden af Taffelbjerget. Ved Stellenbosch ligger de Zalze Golf Course, hvor en lille flod snor sig gennem de fleste huller på banen. Banen, såvel som klubhuset og omgivelserne er meget smukke.

 

Knysna ”The Garden Route” kan byde på to fantastiske baner: Simola Golf Course, som er en imponerende bjergbane med fantastiske udsigtspunkter – også fra de 144 m² luksussuiter, som hotellet kan byde på. Desuden Pezula nær havet, der også byder på flotte udsigtspunkter. Personligt foretrækker jeg Simola, idet Pezula er for krævende for os middelgolfere (jeg har hcp 16), og damerne skal på visse huller præstere en ”carry” på over 150 m for at være på den sikre side. Dertil kommer, at der er vognpligt, men man må ikke køre på selve banen.

I nærheden af George ud til Det Indiske Ocean finder du Oubaai Golf Course. Banen er designet som en traditionel linksbane nær havet. Den er 6.516 meter kang fra back tee, hvilket er unikt for en "seaside" bane. Fra de fleste af hullerne har spillerne en pragtfuld udsigt over Det Indiske Ocean. Banens "signaturhul" er uden diskussion hul 17 - se billedet! Det luksuriøse klubhus rummer desuden et Hyatt Hotel - Hyatt Regency Oubaai.

Nogle vil måske efterlyse en omtale af Fancourt banerne ved George, men dem har jeg med vilje sprunget over, idet de er afsindigt dyre at spille - især hvis man ikke bor på resortet og/eller har green fee med i sin rejse. 

 

I KwaZuluNatal vil jeg blot fremhæve én bane – Zimbali Golf Course. En fremragende, forholdsvis svær og smuk bane med en uovertruffen service – især hvis man også bor på det 5-stjernede Zimbali Lodge, hvilket absolut kan anbefales!

Og så til North-West provinsen, hvor du kan tage en smuttur fra Pretoria el. Johannesburg til Sun City - Sydafrikas svar på USA's Las Vegas. Indenfor Sun City komplekset ligger der to berømte golfbaner: Gary Player Golf & Country Club samt Lost City Golf Course. Jeg har spillet sidstnævnte bane, der beliggende i et gammelt vulkan-krater. Læs her beskrivelsen af  banen: "Helt igennem fantastisk golfbane! Der er levende krokodiller ved det 13. hul og et utroligt layout! Kan kun spilles med golfcart og tager temmelig lang tid - ofte 5-6 timer, men belønningen venter"! NB: det med den levende krokodille er jeg ikke helt sikker på - jeg har aldrig set den bevæge sig 

 

Videre til Limpopo, hvor jeg især vil fremhæve min yndlingsbane i Sydafrika: Hans Merensky Golf Course i Phalaborwa! Når jeg sammen med mine gæster møder de første vilde dyr ved golfbaren og hul 1, så er alle dybt imponerede. Under en 18-hullers runde møder man nævnt i flæng: Vortesvin, giraffer, impalaer, vervet aber, bavianer, en masse fuglearter samt flodheste og krokodiller – sidstnævnte to arter er IKKE spærret inde! Forplejning og serviceniveau på Hans Merensky Estate er desuden fremragende!

Første gang jeg spillede Hans Merensky, havde jeg en lidt pudsig, men også foruroligende oplevelse. Mens jeg betalte mit green fee spurgte jeg sådan konverserende den nydelige ældre dame, "om der var pres på banen"? "Næh, det var der ikke, men vi skulle starte på hul 10 p.g.a. løven på hul 7, som de først skulle have jaget væk"! Jeg kiggede hurtigt på damen, men hun så gravalvorlig ud. Samtidig kom jeg til at kigge på væggen bagved hende, hvor der sad et farvebillede af en gepard i færd med æde en impala midt på fairway'en. Tankerne gik lynhurtigt gennem mit hoved - hvad nu hvis de bare jagede løven over på hul 18 - så kunne det jo være det samme! 

Det korte af det lange var, at min kone og jeg spillede hul 7 på rekordtid, og det var først da vi kom til hul 19, at vi fik en nærmere forklaring af de lokale spillere. "Jo, det var rigtigt med løven - den var brudt ud fra Kruger Nationalparken (som støder op til golfbanen) - og man var ude for at skyde den med en bedøvelsespil, så den kunne blive bragt tilbage til Kruger Nationalparken". "Men", beroligede de lokale os, "vi var slet ikke byttedyr, idet vi kørte i golfbil". Javel, med 8 km/t! På den anden side havde vi få dage forinden uden problemer siddet i en åben Land Rover få meter fra en større flok løver. Lige efter os kom en ung man til fods med en bærebag ind fra hul 18. "Se ham der", sagde de lokale, "det havde lige være mad for mons"!

 

I Limpopo kan jeg yderligere nævne Tzaneen Golf Course, som er en nydelig provinsbane med et latterligt lavt green fee!

 

I Gauteng har jeg spillet tre baner i Pretoria Zwartkop Golf Course, Silver Lakes Golf Course og Monument Park Golf Course. Den første er en fremragende bane, den næste ligger indenfor et afspærret boligområde, hvilket p.g.a. den snævre plads, fordrer en vis præcision i slagene (men det gør golf jo næsten altid!?). Sidstnævnte bane var – da jeg spillede den for en del år siden – en ret almindelig provinsbane.

 

Endelig kan jeg ikke dy mig for at nævne en bane, som de færreste får muligheder for at spille. Leopard Creek Golf Course fra 1996 i Mpumalanga med Gary Player som arkitekt og den sydafrikanske rigmand Johann Rupert som sponsor, er nok en af de mest imponerende baner i landet – beliggende umiddelbart op til Kruger Nat. Parkens sydgrænse. Du kan kun spille den som medlem – eller hvis du bor på nogle få udvalgte og dyre safarilodges i nærheden – så koster green fee 2011 ZAR 2.180 (ca. DKK 1.800). Nyd billedet med udsigten fra hul 13 mod Crocodile River ved grænsen til Kruger Nationalparken. Her vrimler det med vilde dyr! 

Til sidst kan jeg nævne, at jeg også har været et smut i Swaziland i Ezulweni dalen, hvor jeg boede på Hotel Royal Swazi Sun - landets bedste hotel - og med egen 18-hullers golfbane, som absolut er udfordrende - især bag-9, der har karakter af en bjergbane.

 

Billedet viser Oubaai GC's signaturhul - hul 17 - ud til Det Indiske Ocean. NB: Er dit indspil til green for langt, så lad være med at lede efter bolden!

Leopard Creek GC ved hul 13 med udsigt til Krokodil Rivier (Crocodile river) på grænsen til Kruger National Parken, hvor der vrimler med vilde dyr.