Bartholomeu Dias var den første søfarer, der passerede Kap de Gode Håb i 1488. Han kaldte det dog i første omgang

Bartholomeu Dias var den første søfarer, der passerede Kap de Gode Håb i 1488. Han kaldte det dog i første omgang "Cape of Storms" - "Det Stormfulde Kap"

Maleriet viser Jan van Riebeecks ankomst til Kapstaden 1652

Sydafrika fra 1652 til 2011

I 1488 runder den portugisiske opdagelsesrejsende Bartolomeu Dias Kap det gode håb i et forsøg på at finde søvejen til Indien. Han går i land ved Mossel Bay. Han navngiver først Kap det gode håb: ”Cape of Storms”.

Under sin jordomrejse næsten 100 år senere (1577 – 1580) besøger den store søfarer, englænderen Sir Francis Drake Taffelbugten i 1580. Det siges, at Sir Francis ved besøget udbrød: ”Det smukkeste Kap vi har set på hele vores jordomrejse”, da han om bord på sit skib Golden Hind sejlede ind i Taffelbugten.

I 1652 etablerer hollænderen Jan van Riebeeck som den første en bosættelse ved Taffelbugten – Kapstaden, der også kaldes ”Moderbyen”. Den oprindelige befolkning – San og KhoiKhoi – fandtes i den sydvestligste del af landet – ingen andre. Efter ca. 75 år trængte hollænderne – boerne nord, syd og østpå i.f.t Kapstaden – for at få plads til kvægavl.

150 år efter deres ankomst trak boerne – afrikanerne østpå for at slippe for englænderne, der havde okkuperet Kapstaden. Allerede i 1730’erne stødte boerne på de immigrerede xhosaer ved Fish River, hvilket medførte en lang række krige mellem boere og xhosaer og briter og xhosaer over en 100-årig periode.

Under "Det Store Trek" i 1830’erne har boerne flere sammenstød med de frygtindgydende krigerstammer – matabelerne og zuluerne. I 1800-tallet har boerne desuden flere mindre træfninger med briterne, hvor boerne hver gang trækker det korteste strå. Til sidst munder det ud i 1. og 2. Boerkrig i h.h.v. 1882 og 1899-1902. En af årsagerne til disse konflikter er det massive guld- og diamantfund, som briterne gerne vil have del i.


I 1900-tallet oplever SA en stabil udvikling – landet deltager i begge verdenskrige på allieret side, og apartheid-tiden indledes for alvor i 1950’erne. I 1970’erne og 1980’erne tilspidses situationen, og det hele ender med et systemskifte i 1994.

Tiden efter apartheid har desværre i stigende grad været præget af korruption, bestikkelse, inkompetence og svindel blandt den sorte ANC- ledelse af landet.

At være turist i Sydafrika i dag er på trods af ovenstående stadig meget attraktivt, idet infrastrukturen op til 1994 var veludbygget, og det holder fortsat sådan nogenlunde. Sikkerheden er stadig i orden, prisniveauet er lavt og kvaliteten i top. Golf, safari og sightseeing i dette enorme land er helt i top. Dertil kommer et fremragende køkken med fantastisk oksekød, alle former for vildt samt et flot udbud af ”alt godt fra havet” kombineret med fremragende vine til latterligt lave priser. 

Se også min uddybninger under de næste 9 punkter – Sydafrika I - X

Nutidens Cape Town taget fra toppen af Taffelbjerget - med Robben Island i baggrunden øverst t.v.

Seneste kommentarer

01.12 | 12:34

Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj

29.08 | 18:05

Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?

15.02 | 15:18

I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg

25.12 | 18:11

Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.

Del siden