Hluhluwe-Umfolozi Nationalpark i KwaZuluNatal Provinsen 2004. Her næsehornshun med unge.

Hluhluwe-Umfolozi Nationalpark i KwaZuluNatal Provinsen 2004. Her næsehornshun med unge.

En flok flodheste i den enorme St. Lucia Wetland Park - også 2004.

Safari i Sydafrika

Nationalparkerne i:

North-West

Mpumalanga

KwaZuluNatal

Private Game Reserves i:

Sabi Sand

Balule

Nationalparker:

North-West: Pilanesburg Nature Reserve og Madikwe Nature Reserve for de der har travlt. Kort køreafstand fra Johannesburg. Begge har ”The Big Five” incl. både sorte og hvide næsehorn samt den sjældne hyænehund, også kaldet afrikansk vildhund og brun hyæne.

Limpopo: Kruger National Park, som udgør et areal svarende til knapt 2/3 af Jyllands størrelse. Oprindeligt oprettet i det område, som i dag kendes som Sabi Sand Game Reserve – området blev i 1926 udvidet til det vi i dag kender som Kruger National Park på grænsen til Mozambique. Indeholder ”The Big Five”. Omfatter i dag også ”Limpopo National Park” på Mocambique-siden, hvilket forøger arealet med 50%. Omfatter ”The Big Five” incl. sorte og hvide næsehorn samt hyænehund. 

KwaZuluNatal: Her findes bl. a. landets ældste nationalpark Hluhluwe-Umfolozi (opr. 1895 – 3 år før Kruger Nat. Parken). Det var de gamle zulukongers private jagtmarker. Indeholder ”The Big Five”, herunder også sorte næsehorn samt hyænehunde. Hluhluwe-Umfolozi var spydspids i ”Projekt-red-det-hvide-næsehorn”, og det lykkedes dem over en årrække at forøge bestanden fra nogle få hundrede til over 17.000 ekspl. (det gælder den sydlige underart – den nordlige, der lever i Østafrika og Congo er stærkt truet). Det samme er det sorte næsehorn, men også her går Sydafrika i spidsen med avlsprogrammer. Af andre nationalparker i KwaZuluNatal kan nævnes de mindre parker såsom Mkuze, Itala og Zululand Rhino Reserve.

Der findes naturligvis nationalparker i andre provinser, men de største og mest kendte ligge nordøst på!


Private Game Reserves og Lodges:

I Limpopo og især Mpumalanga findes der rigtigt mange ”Private Game Reserves” med ”Private Lodges” – oftest i luksusklassen! 

Der findes naturligvis også overnatningsmuligheder i nationalparkerne, her er Kruger den mest benyttede, men standarden er oftest langt under den man finder i de private lodges. Desuden er man i Kruger i en række tilfælde henvist til selvforplejning, eller diverse ”Rest Camps” med cafeteria-lignende forplejning. Man kan i nationalparkerne køre rundt i (egen) lejebil, men må ikke køre ”off-road”, hvilket man heller ikke fristes til i en udlejningsbil. På dagture skal man desuden være ude af parken inden solnedgang.

Safari i et ”Private Game Reserve” f. eks. i Balule eller Sabi Sands byder på utrolig luksus, og et topforplejning hvor al fortæring og ofte også drikkevarer er ”all inclusive”. Ofte er blot to dages safari (to gange morgen- og to gange aftensafari) nok til at opleve ”The Big Five” – for her kører du også ”off-road”, d.v.s. du kører derhen, hvor dyrene opholder sig, ligesom du kommer til at opleve aftensafari. I Balule kan jeg nævne Pondoro Game Lodge og i Sabi Sands Ulusaba Safari Lodge og Ulusaba Rock Lodge samt den utroligt eksklusive Singhita Game Lodge. Men, der naturligvis mange, mange flere at vælge i mellem. Vigtigst er det imidlertid, at vælge et ”Private Game Reserve”, der støder op til Kruger National Parken, således der er en stadig udveksling af dyr fra den kæmpestore nationalpark.

Ulusaba Safari Lodge i Sabi Sands, hvor min kone og jeg boede i 2000. For at komme til de luksuriøse hytter, var der bygget gangbroer i området - oppe i træerne og over den udtørrede flod. På den måde kunne vi gæster komme frem til de fjerneste hytter uden sådan umiddelbart at komme i kontakt med de vilde dyr.

Seneste kommentarer

01.12 | 12:34

Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj

29.08 | 18:05

Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?

15.02 | 15:18

I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg

25.12 | 18:11

Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.

Del siden