Morfar og Sofie steger fiskefileter, men det sprutter fra panden og gør av!

Morfar og Sofie steger fiskefileter, men det sprutter fra panden og gør av!

Ch. les Merles 2006 - her forklarer jeg én af slottets to kokke, hvordan han skal lave mad!

Madlavning

Nu har jeg jo en anden side på denne hjemmeside, der handler om mad = opskrifter. Så her vil jeg blot ridse min baggrund op – hvor kommer min interesse for mad fra?

Min mor hævdede, at jeg allerede som barn interesserede mig for mad – nærmere betegnet smørebrød. Jeg var allerede den gang ferm til at smøre det – så var jeg sikker på at få noget at spise, når jeg var sulten.

Gennem alle årene i mit ægteskab, var det mig der stod for den kolde mad = smørebrødet. Det var sågar mig, der til vores datters barnedåb for ”100 år siden” havde smurt landgangsbrød til alle gæsterne efter kirkebesøget (vi havde ikke så mange penge den gang).

Mit egentlige kokke-gennembrud fik jeg under efteråret, vinteren og foråret 1990-91, hvor jeg havde tilmeldt mig et madlavningskursus: ”Finere madlavning for mænd”. Af min kone hurtigt omdøbt til: ”Madlavning for finere mænd”. Året efter deltog jeg på et lukket ”begynderhold”, der havde gået til madlavning sammen i mindst 6-7 år – det var MEGET festligt og fornøjeligt kan jeg hilse at sige!

Siden dengang har jeg stået for alle indkøb, og siden midten af halvfemserne har jeg stået for al madlavning i hjemmet. Det havde flere fordele – dels bestemte JEG menuen, dels gav det mig efterhånden som tiden gik mulighed for at eksperimentere. Jeg afskyr ikke Fast-food (det sker endda at jeg spiser det), men jeg har altid syntes, at det var hyggeligt at bruge 1 – 2 timer på forberedelser i køkkenet – for så til slut at nyde resultatet. Og så kan man jo passende nyde et glas vin mens forberedelserne står på.

For ikke læserne skal tro, at jeg laver ”gammeldags” dansk mad (det gør jeg også ind i mellem – især til mine børnebørn, der ”ælsker” morfars/farfars mad), så kan jeg henvise til mit elektroniske madkartotek nedenfor (alle mine opskrifter ligger som Word-filer på min computer).

Et særligt kapitel skal handle om mine sildeopskrifter. Jeg har altid godt kunnet lide sild - og det gjaldt også min omgangskreds. Gennem årene har vi afholdt mange frokoster med sild og andet godt på bordet. Efterhånden bemærkede jeg,  at gæsterne (og jeg selv) ofte var godt og grundigt mætte efter silden, hvorefter tanken om alene at servere sild modnedes (den var forresten meget god?).

Jeg begyndte derfor sidst i halvfemserne at samle på sildeopskrifter, og indledte år 2000 hvad der skulle blive en utrolig populær tradition, hvor mine to hold bedste venner samt mine to børn med påhæng er inviteret. Mine venner og mine børn har kendt hinanden siden børnene løb rundt med ble på - det er for alle parter sjovt at mødes én gang om året. Og efterhånden som børnebørnene er kommet til, deltager de også.

2. juledag mødes vi, og jeg serverer 8 (opr. 10) forskellige slags sild - og det er i dag 8 nye sildeopskrifter hvert år (sådan var det ikke i starten). Men, da jeg pt. har over 1300 sildeopskrifter at tage af, er det ingen sag at finde 8 nye og gode opskrifter hvert år.

De bedste af opskrifterne har jeg i øvrigt også serveret ved en række andre lejligheder.

Opskrifterne på de op mod 130 silderetter jeg indtil dato har serveret til julefrokoster, kan ses under "Mine madopskrifter-sildefokost 2000-" samt senere. Dertil kommer omkring 100 opskrifter under fanerne: "Karrysild , Sennepssild, Sildesalat, Stegte sild og Ølsild". Alt i alt har jeg vel lavet og serveret omkring 130 forskellige slags sild gennem de sidste 20 år!


Jeg vil da godt indrømme, at der i dag er "gået sport" i at skaffe nye sildeopskrifter - det er vist ikke ret mange mennesker, der kan fremvise over 1.300 sildeopskrifter (2020)! 

Velkommen til vores hjemmeside

Som det fremgår af skemaet, har jeg over 2.300 opskrifter liggende på min computer, og godt 20% af disse kan du finde under fanen "Mine madopskrifter".

Min opskriftssamling - sidst rev. 23.06.2013:

Antal:


1.1

Italiensk aften

11

2.1

AnneMad

10

3.1

Australsk mad

36

4.1

Brød – franskbrød m.m.

30

4.2

Brød - rugbrød

27

5.1

Desserter el. lign.

1

6.1

Diverse

40

7.1

Fisk og skaldyr – Andre fiskearter

45

7.2

Fisk og skaldyr – Diverse

13

7.3

Fisk og skaldyr – Farsretter

22

7.4

Fisk og skaldyr – Fiskesupper

6

7.5

Fisk og skaldyr – Fladfisk

14

7.6

Fisk og skaldyr – Havtaske

6

7.7

Fisk og skaldyr – Hellefisk

4

7.8

Fisk og skaldyr – Laksefisk

14

7.9

Fisk og skaldyr – Sild

1.131

7.10

Fisk og skaldyr – Skaldyr – muslinger - østers

77

7.11

Fisk og skaldyr – Sushi

5

8.1

Fjerkræ

75

9.1

Frokost - forretter

190

10.1

Indonesisk mad

7

11.1

Kartoffelretter

5

12.1

Kinesermad

14

13.1

Lam

29

14.1

Okse- kalvekød

105

15.1

Ost

5

16.1

Pasta og pizza

16

17.1

Salater

46

18.1

Slankemad

45

19.1

Supper

36

20.1

Svinekød

150

21.1

Sydafrikansk mad

21

22.1

Sydamerikansk mad

31

23.1

Syltning

4

24.1

Thaimad

34

25.1

Tærter

8

26.1

Vildt

18

27.1

Vinbjergsnegle

9

28.1

Æggeretter

16

I alt

2.356


- heraf sildeopskrifter

1.131


Øvrige opskrifter

1.225


Helle og Alfredo Tesio, Rom

Jeg er i den heldige situation, at jeg kender Alfredo personligt. Han er en fremragende og yderst charmerende samt underholdende foredragsholder, som jeg erhvervsmæssigt har trukket på flere gange. Alfredo ved en masse om italiensk vin og mad, men det er hans danske kone Helle, der "har bukserne på", når vi taler kokkekunst, idet hun hvert år arrangerer kokkeskoler for danskere i Rom og Toscana (bl. a.).

Jeg gør ikke meget i kogebøger, men jeg har de fleste af Alfredo og Helles bøger om vin og madlavning. Jeg har endda været på vej til kokkeskole hos Helle - hun ser jo også noget bedre ud end Alfredo. Så mon ikke jeg på et eller andet tidspunkt finder vej til Italien for at nyde godt af Helles viden?

PS: Alfredo var i mange år også udenrigskorrespondent for DR i Rom. Inspireret af "Ib René, Cairo", sluttede han altid sine indslag med: "Alfredo Tesio, Rom". Eller var det Alfredo, der kom først? Jeg kan ikke huske det!

Kommentarer

jon

17.05.2014 15:01

en rigtig god side, foresat held og lykke

Seneste kommentarer

01.12 | 12:34

Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj

29.08 | 18:05

Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?

15.02 | 15:18

I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg

25.12 | 18:11

Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.

Del siden