Oversigt over antallet af opskrifter under kategorien:

Tærter (6 stk.)

Champignon-broccolitærte

Chevretærte med valnødder

Fransk løgtærte

Kyllingetærte med champignon

Tærte med tomat, løg og feta

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine - den berømte franske tærte med tyske rødder!

Quiche Lorraine - den berømte franske tærte med tyske rødder!

Champignon-broccolitærte med skinke, (3 – 4 pers.)

Ingredienser:

Tærtedej:
4 dl mel

150 g margarine
1 spsk fløde
1 spsk vand
1 æg

Fyld:
½ bundt broccoli i buketter
Ca 150 - 200 g champignon i halve
Ca 150 g skinke i tern
1 stort løg i ringe
1 tsk karry
½ tsk salt
Peber
lidt fedtstof til svitsning.
2 ½ dl mælk
3 æg

Fremgangsmåde:

Hak margarinen ud i melet til en grynet masse og tilsæt æg, vand og fløde. Dejen samles hurtigt og hviler køligt gerne 1 time.

Dejen rulles ud og en smurt tærteform beklædes med den. Bunden prikkes med en gaffel og forbages 12 min. ved 200 grader.

Fyld:
Broccolibuketterne koges i letsaltet vand i 5 min. og hældes i en si til afdrypning.
Løgringene svitses i lidt fedtstof sammen med karry. Champignon svitses også i lidt fedtstof. Broccoli, løg, champignon og skinke fordeles i den forbagte bund. Mælk, æg, salt og peber piskes sammen og hældes over fyldet.

Tærten bages ved 200 grader i ca. 25-35 min. til æggemassen er stivnet.

Serveres med en god salat

Chèvretærte med valnødder, (6-8 pers.)

Ingredienser:

125 g smør

3 dl hvedemel

1 æggeblomme

1 dl grofthakkede valnødder

1 æg

2 dl mælk

1 dl madlavningsfløde

2 knsp salt

Lidt hvid peber

50 g spinatblade

Ca. 100 g røget skinke i tern

1 – 2 spsk flydende honning

Fremgangsmåde:

Stil ovnen på 175 °.

Smelt smørret, og bland mel og æggeblomme i til en dej, der æltes. Placér dejen i en rund tærteform (ca. 25 cm i diameter). Forbag tærten i ca. 10 minutter.

Smuldr gedeosten og ost, skinke og spinat over tærten.

Pisk æg, mælk, fløde, salt og peber sammen, og hæld blandingen over tærten.

Sættes i ovnen i 30 – 40 minutter indtil tærten har fået en fin farve. Hæld flydende honning over, og servér den let afkølet.

Kan ændres til vegetarret ved at udelade skinken.

Fransk løgtærte


Ingredienser:

Dej:
180 g hvedemel

75 g smør
100 g Fromage Frais eller lign.

Fyld:
500 g løg

25 g smør
Reven muscatnød, salt og peber efter smag
2 spsk. mel
3 æg
ca. 2 dl fløde (brug evt. mælk og gør den light)
200 gram ristet bacon til pynt

Du kan også tilsætte hvidløg (hele som knuste) og krydderier som f.eks. timian. Bare vær kreativ og giv smagsløgene en udfordring!

Fremgangsmåde:

Dej:

Sigt melet og smuldr smørret i. Saml dejen med Fromage Frais. Stil den evt. i køleskab, mens du laver fyldet. Når fyldet er færdigt, skal dejen rulles ud og lægges i en tærteform.

Fyld:

Pil løgene og skær dem i passende størrelse. Tern, ringe eller halve ringe. Steg løgene i smørret under svag varme til de får en gylden farve. Tilsæt revet muscatnød, salt og peber. Kom melet i under omrøring og lad det simre i et par minutter.

Fløden tilsættes – også under omrøring. Kog op, til det får en cremet konsistens. Tag gryden af varmen og tilsæt de let piskede æg.

Fyldet hældes ud i tærteformen, og du pynter med bacon.

Tærten bages ved 200 grader i 35-40 minutter.

Kyllingetærte med champignon

 

Ingredienser:

Mørdej:
175 g mel
1 tsk salt
125 g margarine
1 æg
1 spsk mælk

Fyld:
250 g kyllingestykker
250 g champignon
25 g margarine
2 æg
2 ½ dl creme fraiche 38%
2 tsk sennep (dijon)
3 spsk persille
Salt
Peber

 

Fremgangsmåde:

Ælt dejen sammen, den skal være elastisk, men ikke klistret. Lad den hvile 1 time, hvorefter den kommes i formen, prikkes med en gaffel og står koldt 1/2 time inden den forbages ved 200° i 20 min.

Sæt et eller andet på bunden af tærtebunden, f.eks snapseglas. Svits kyllingestykkerne på panden i margarinen. Når de er næsten færdige, tilsættes champignon, og der svitses videre i nogle minutter. Krydr med salt og peber.

Blandingen fyldes på den forbagte bund. Æggene piskes sammen med creme fraiche, sennep og persille og krydres med salt og peber. Massen hældes over bunden.

Bages i 35 min ved 200°.

Tærte med tomat, løg og feta

Ingredienser:

1 tærtedej *)

4 æg

4 dl cremefraiche

100 g revet emmentaler ost

25 g revet mellemlagret skæreost

25 g revet parmesan ost

50 g dansk fetaost

1 – 2 løg, skåret i skiver

3 tomater, skåret i skiver

En håndfuld sherrytomater, halverede

½ tsk tørret oregano

Salt og peber

Fremgangsmåde:

Kom dejen i en tærteform og læg løg i bunden. Læg herefter tomat og cherrytomat over. Bland cremefraiche med æg og pisk. Tilsæt krydderier og de forskellige slags ost med undtagelse af fetaosten.

Hæld blandingen over fyldet og drys en smule feta i mindre stykker på toppen (prik gerne nogle af stykkerne lidt ned i fyldet).

Bag tærten i en 200 grader i cirka 45 minutter. Husk at holde øje med tærten. Bliver den for brun på toppen under bagetiden, så skal den dækkes med sølvpapir

*) Køb den færdig eller lav den fra bunden!

Quiche Lorraine

 

Ingredienser:

200 g usødet mørdej - hjemmelavet eller færdigkøbt dybfrost

150 g røget flæsk i tern

3/8 l crème fraîche

3 æg

Salt og peber

Evt lidt revet ost af emmentaler-typen

Salatmarinade:

1 spsk rødvinseddike

Salt og peber

2 tsk Dijon-sennep

1 knust fed hvidløg

Ca 4 spsk god olivenolie eller anden olie efter smag

1 groftskåret iceberg salathoved

Fremgangsmåde:

Forvarm ovnen til cirka 220°. Rul dejen ud og beklæd en tærteform med dejen. Lad den gå op ad siden. Prik bunden med en gaffel og forbag den 10-15 minutter. Brun flæsketerningerne og lad dem dryppe lidt af på fedtsugende papir. Pisk æggene sammen med en gaffel og bland crème fraîchen i. Krydr med salt og peber - vær varsom med saltet, da flæsketerningerne i forvejen er ret salte.

Tilsæt eventuelt lidt revet emmentaler eller lignende ostetype. Bred flæsketerningerne ud over den forbagte tærtebund og hæld æggemassen henover. Bag tærten 20-30 minutter. Server den sammen med en krydret, grøn salat. Grøn salat med marinade Skær icebergsalaten groft. Hæld en spsk rødvinseddike i en høj, smal kop. Tilsæt lidt salt og peber samt Dijonsenneppen. Rør det godt sammen. Tilsæt presset hvidløg og endelig olien. Pisk marinaden grundigt sammen f.eks. med et minipiskeris, indtil konsistensen er jævn og cremet. Hæld den først over salaten, umiddelbart før denne skal spises.

NB: Ordet quiche er afledt af det tyske ord Kuchen (kage). Alsace-Lorraine har nemlig i århundreder tilhørt Tyskland under navnet Elsass-Lothringen. En quiche er en tærte med usødet mørdejsbund og varierende former for fyld. Det klassiske fyld er en æggemasse samt stegt, røget flæsk. Men man kan også tilsætte for eksempel løg eller revet ost. Og man kan erstatte flæsket med bacon eller skinke.

Seneste kommentarer

01.12 | 12:34

Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj

29.08 | 18:05

Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?

15.02 | 15:18

I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg

25.12 | 18:11

Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.

Del siden