Oversigt over opskrifter under kategorien (her er heller ikke så mange):
Pasta og pizza (6 stk.)
Pasta al Diavolo
Pasta med frisk basilikum sauce
Pasta med hummerhaler
Pastasalat med artiskokhjerter
Pizza - min (hjemmelavede) version
Spaghetti pølsemix
Pasta al Diavolo
Pasta med chili, bacon og cherrytomater
(2 pers.)
Ingredienser:
2 - 3 fed hvidløg, knust og hakket
150 g
bacon skåret i mindre stykker
1 chili, finthakket
Basilikum
1 dl
2 dl
hvidvin
piskefløde (madfløde)
10 sherrytomater, halverede
Salt
Peber
Olivenolie
Friskkogt pasta (tørret)
Fremgangsmåde
Hvidløgene svitses på en pande i lidt jomfruolivenolie. Tilsæt derefter bacon.
Chilien flækkes og renses for kerner og hakkes (pas på det er stærkt at få op under neglene), grofthakket basilikum samt
hvidvin tilsættes, og det simrer indtil vinen er kogt helt ind.
Hæld
piskefløde samt 10 flækkede cherrytomater i, og lad det simre igen i ca. 2 min.
Krydres med salt og peber og serveres med friskkogt pasta (tørret pasta er mere velegnet end frisk).
Pynt med basilikum og servér retten rygende varm.
Pasta med frisk basilikum sauce
- Pasta al Pesto Genovese
Ingredienser:
1 – 2 krukker basilikum (her bør man ikke spare)
1 håndfuld pinjekerner
1 – 2 fed hvidløg
1 dl
god olivenolie
Lidt salt
Do peber
50 –
friskrevet parmesanost (glem den færdigrevne i pose!)
Tilbehør:
Frisk el. tørret pasta – en italiener ville foretrække tørret pasta, f. eks. fettuccine
Fremgangsmåde:
Basilikum, pinjekerner og hvidløg blendes forsigtigt, og kommes i en skål, hvor olivenolien gradvist tilsættes under omrøring.
Der tilsættes lidt salt og peber samt den revne parmesanost.
Ved serveringen hældes pestoen direkte over den varme pasta, og retten nydes (naturligvis) med en god italiensk rødvin til.
Pasta med hummerhaler
(2 pers.)
Ingredienser:
1 fed knust og grovhakket hvidløg
2 spsk olivenolie
1 citron, saften af ½ citron
1 dl
vand
½ pk tagliatelle pasta
1 ps hummerhaler
1 broccoli
Italiensk brød
(evt. Ciabata flutes)
Fremgangsmåde
Svits hvidløget i olien, hvorefter citronsaften og vandet tilsættes.
Imens har du kogt pastaen, der vendes i olien sammen med en pose optøede hummerhaler. Lad det hele simre, til hummerhalerne er varme.
Imens har du kogt broccolien, og du bruger broccolibuketter som pynt.
Serveres med godt italiensk brød.
Pastasalat med artiskokhjerter
(en let sommerret el. mellemret)
Ingredienser:
Kogte pastaskruer
Peberfrugter i forsk. farver
Cocktailtomater
Mar. artiskokhjertebunde
Rødløg
Persille
Champignoner
Dressing:
Dijonsennep
Olivenolie
Salt
Peber
Fremgangsmåde:
Bland de kogte pastaskruer med de hakkede/skårne grøntsager i de ønskede mængder.
Bland olivenolie og sennep i passende mængder, og smag til med salt og peber.
Pasta, grøntsager og dressing blandes, og retten kan serveres.
Pizza - min (hjemmelavede) version
(til 1 pizza)
Ingredienser:
Pizzabund:
150 g
AMO Pizzamel
10 g
1 dl
gær
vand
1 spsk olie
1 tsk salt
Fyld:
Ca.
tatarkød (du kan også bruge alm. hakket oksekød)
3-4 mellemstørrelse tomater, grovhakkede
1 mellemstørrelse løg, hakket
2-3 spsk ketchup
1-2 fed hvidløg (eller 1 tsk hvidløgspulver)
1 tsk Herbes de Province
50 g
god skinke skåret i strimler
1 ds finthakket/moset ananas, brug ca. 3-5 afdryppede spsk
50 g
revet irsk cheddar ost
Fremgangsmåde:
Pizzabunden laves efter opskriften på melposen:
Gæren opløses i håndvarmt vand, hvorefter de øvrige ingredienser kommes i, og dejen æltes godt i ca. 5 minutter til den er smidig. Stil den tildækket til hævning et lunt sted i 30 minutter. Ælt dejen igen, og form den til en kugle og lad den hæve yderligere 5 minutter (bruger du dobbelt portion mel, gær m.v., er det her du skal dele dejen i to kugler – så har du dej til to pizzaer – men så skal fyldet fordobles)!
. Læg pizzaen og bagepapiret på en bageplade, og lad det derefter hæve en sidste gang tildækket i 30 minutter.
Herefter rulles dejkuglen ud på et stykke bagepapir med en kagerulle (brug en anelse pizzamel under dejen, så den ikke hænger fast i papiret). Rul den ud til dejen har en diameter på ca.
I mellemtiden har du stegt tatarkødet, hakket tomaterne og løget samt svitset løg og tomater i lidt olivenolie tilsat hvidløg og krydderi samt tomatketchup. Stil kød og tomatsauce til side til pizzaen skal have fyldet på (du kan evt. blande kød og tomatsauce forinden).
Fordel kød, tomatsauce og skinkestrimler jævnt over pizzaen, og fordel derefter knapt halvdelen af ananasfyldet ovenpå det øvrige fyld. Til sidst topper du med den revne cheddarost. Bages på nederste rille i ovnen ved 250° i 30 minutter (200° for en varmluftsovn).
Spaghetti pølsemix
(4 – 6 pers.)
Ingredienser:
spaghetti
500 g pølser
300 g tomatketchup
2 – 3 løg
1 tsk paprika
Salt
Peber
Fremgangsmåde:
Skær løgene i fine stykker samt pølserne i 1-1 ½ cm store stykker.
Kog spaghettien, mens du bruner løg og pølser.
Kom tomatketchup og paprika i, og smag til med salt og peber,
Kom den kogte spaghetti i og vend det sammen.
Tips: Der kan være stor forskel på hvor meget krydderi der skal i, hvis det er ferske eller røgede pølser.
Brug en god ketchup - spaghetti skruer er bedst for børn.
Seneste kommentarer
01.12 | 12:34
Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj
29.08 | 18:05
Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?
15.02 | 15:18
I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg
25.12 | 18:11
Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.