Oversigt over opskrifter under kategorien:
Brød – franskbrød m.m. (11 stk.)
Bondebrød fra Irland
Cheddar-baconbrød
Franske flutes
Helenas græske landbrød
Italiensk brød
Landbrød
Majsbrød
Surbrød a la John Price
Sydafrikansk brød med kerner og frø
Ungarske paprikabrød
Bondebrød fra Irland
Ingredienser:
2 ½ dl tykmælk
2 ½ dl vand
25 g gær
1 æg
2 spsk olivenolie
1 spsk salt
1 spsk honning
2 fed pressede hvidløg
100 g hakkede hasselnødder
100 g hakkede mandler
240 g grahamsmel
600 g hvedemel
1 dl solsikkekerner
Fremgangsmåde:
Vand og tykmælk lunes til "lillefingerfinger-varm". Rør gæren ud i væsken og tilsæt olie, æg, honning og hvidløg.
Tilsæt nødder, mandler, solsikkekerner og grahamsmel og rør dejen glat. Tilsæt noget af hvedemelet til dejen er nogenlunde fast. Rør evt mere hvedemel i, til dejen ikke mere er klistret.
Form dejen til et brød og lad det hæve på en bageplade 30 minutter.
Pensl brødet med mælk og bag det ved 200° i 30 minutter.
Til sidst skal brødet have et par minutter under grillen, så skorpen bliver hård og sprød
Cheddar-baconbrød
Ingredienser:
2 ½ dl lunkent vand (37 grader)
25 g gær
1 tsk salt
2 spsk olivenolie
1 spsk friskskåret rosmarin eller 1 tsk
tørret
125 g ristede baconskiver, der er knust
150-200 g groftreven Kerrygold Irsk Cheddar
Ca. 450 g hvedemel
Lidt vand el. olivenolie til pensling
NB: Kelds Franskbrød har jeg udledt af denne opskrift!
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i lidt af det lune vand, tilsæt resten af vandet, salt, olivenolie og rosmarin. Rør derefter knapt halvdelen af melet i dejvæsken sammen med de knuste baconstykker og revet ost. Tilsæt resterende mel lidt efter lidt og ælt derefter dejen blød og smidig med så meget mere mel som den kan tage. Lad dejen hæve lunt, tildækket 1 time.
Hæld dejen ud på et melet bord, ælt den igennem og del den i 3 portioner. Tril hvert dejstykke til 40 - 50 cm længde. Læg enderne af de tre stykker dej tæt og flet dem sammen. Buk enderne af dejstykkerne om, læg brødet på bagepapir og lad det hæve ½ times tid, før det pensles og bages gyldent ved 200 grader i 30 - 35 minutter.
NB: Jeg har også bagt brødet i en form – det er lidt hurtigere og nemmere!
Franske flutes
(4-6 pers.)
Rigtige mænd laver mad 1990-91
Ingredienser:
15 g gær
1/2 l koldt vand
3 tsk. salt
700-750 g hvedemel
Til pensling anvendes sammenpisket æg eller vand.
Fremgangsmåde:
Udrør gæren i 2 dl af det kolde vand. Hæld resten af vandet i, tilsæt mel og salt og ælt dejen godt igennem.
Stil den i køleskabet i 1 time.
Ælt den derefter let igennem og form den til fire flutes (efter ønske eller behag kan man dele dejen i alt fra 2 - 6/8 stykker - der er rigeligt med dej).
Lad dem derefter hæve tildækket på en ovnplade et lunt sted i ca. 1/2 t.
Skær skrå ridser i brødene, pensl dem med æg eller vand og bag dem ved 225 grader i 15 - 20 min.
Ingredienser:
3 dl lunkent vand
25 g gær
4 spsk olivenolie
1 tsk salt
1 æg
300 g durummel
200 g hvedemel
75 g sorte oliven
100 g feta
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt olie, salt, æg, durummel og det meste af hvedemelet. Ælt resten af hvedemelet i dejen, så den bliver blank
og smidig.
Lad det hæve et lunt sted, tildækket, i ca. 2 timer.
Ælt dejen igennem og rul den ud med kagerulle til en
rektangel. Skær oliven i mindre stykker og smuldr fetaen. Læg oliven og feta i en stribe midt på dejen.
Rul dejen sammen (som en roulade) og form den som en snegl på en bageplade.
Lad brødet efterhæve ca. 30 minutter.
Drys mel over og bag brødet 35 minutter ved 200° på nederste rille.
Helenas græske landbrød
Ingredienser:
25 g gær
2 tsk salt
½ dl olivenolie
6 dl vand - lunkent
Røres sammen
- derefter tilsættes
125 g majsmel
700 - 800 g hvedemel
Tilberedning:
Pas på
at dejen ikke bliver for fast!
Hæver i en skål i 2 timer - æltes let igennem, og formes til 2 runde brød, som efterhæver på bagepladen i ca. 1 time.
Sæt brødene i en 275° varm ovn
i 10 min.
- sluk for ovnen og lad brødene stå i 20 min. i den slukkede ovn.
Obs ! Overhold hævetiden.
Italiensk brød
Ingredienser:
40 g gær
2 tsk salt
5 dl vand
1 spsk olivenolie
1 tsk sukker
450 g pastamel
500 g pizzamel
Fremgangsmåde:
Smulder gær i en skål,
tilsæt salt og lad det opløse gæren (det virker!) Tilsæt vandet, olivenolien, sukker og - lidt efter lidt - pastamelet. Gem en håndfuld til at drysse brødet med til sidst. Derefter kommes pizzamelet i. Ælt dejen
10-15 minutter til den er smidig. Grundighed her er meget vigtigt for et vellykket resultat.
Stil derpå dejen til hævning med et vådt viskestykke over i 5-10 timer (jo længere des bedre). Når den er klar slås
dejen ned og formes derpå til et aflangt brød. Lad det efterhæve en times tid. Rids så brødet på langs med et barberblad og tryk det let sammen igen. Pensel med vand, og drys lidt pastamel over brødet.
Kom det i en kold ovn, og sæt temperaturen til 225 ° Bag brødet i 35 minutter. Sluk ovnen og giv det 10 minutters eftervarme i ovnen. Eller kom brødet i en opvarmet ovn ved 225 ° og bag det i 35 minutter (det tager mere strøm
og er ikke bedre) Når brødet er klart, lyder det hult, når man banker på det. Sæt det på en rist og lad det køle af.
Kelds Franskbrød
Ingredienser:
3 dl lunkent vand
(37 grader)
25 g gær
1 tsk salt
2 spsk
olivenolie
1 tsk tørret oregano (kan udelades!)
Ca. 500 g hvedemel
Lidt vand el. olivenolie til pensling
OBS: En del af hvedemelet kan erstattes af rugmel, f. eks. 100 g. I så fald blander du 100 g rugmel med 350 g hvedemel (bland det godt - tørt). Du kan også tilsætte rugkerner - 50 g opblødt i 1/2 dl lunkent vand (100 g rugmel, 300 g hvedemel & 50 g kerner. De opblødte kerner tilsættes væsken, hvorefter det blandede mel tilsættes lidt efter lidt. Til anden æltning bruger du blot hvedemel. Blandingen med kerner, rugmel og hvedemel giver en god konsistens!
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i lidt af det lune vand, tilsæt resten af vandet, salt, olivenolie og oregano. De opblødte kerner tilsættes væsken og det blandede mel tilsættes gradvist. Dejen æltes herefter blød og smidig - tilsæt evt. mere hvedemel. Lad dejen hæve lunt, tildækket 1 time.
Hæld dejen ud på et melet bord, ælt den igennem. Læg dejen i en franskbrødsform, og lad brødet hæve tildækket ½ times tid, før det pensles og bages gyldent ved 200 grader i 30 *) - 35 minutter.
*) Varmluftsovn: 30 min.
NB: Pak det varme brød ind i et vådt viskestykke!
Landbrød
(Rigtige mænd laver mad - fra 1990-91)
Ingredienser:
50 g smør/margarine
2 dl vand
25 g gær
Ca. 300 g hvedemel
1 spsk salt
100 g sigtemel
Æg til pensling
Fremgangsmåde:
Fedtstoffet smeltes og vandet kommes i. Når blandingen er fingervarm, opløses gæren heri, og saltet tilsættes. Derefter tilsættes sigtemelet, og der røres så meget hvedemel i, som dejen kan bære – den skal være smidig og blød – og samtidig slippe hænderne.
Dæk dejen med et klæde, og lad den hæve et lunt sted ca. ½ time.
Ælt dejen igennem igen, og form den til ét stort eller 2 mindre runde brød, og lad dem hæve igen 15 – 20 min. Rids dem og pensl dem med æg.
Brødene bages ved 200º i ca. 45 min. Bank på undersiden med en finger – lyder det hult, er brødet/brødene færdige.
Arbejdstid:
ü Forberedelse 15 min
ü Hævning 30 min
ü Bearbejdning 10 min
ü Hævning 20 min
ü Bagetid 45 min
ü I alt 2 timer
Majsbrød
(Rigtige mænd laver mad - fra 1990-91)
Ingredienser:
50 g gær
1 dl lunken mælk
2 dl lunken vand
225 g majsmel
½ tsk salt
300 g hvedemel
50 g smør (tempereret)
Fremgangsmåde:
Findel gæren i en skål. Hæld mælken i, og rør gæren glat. Tilsæt vand, majsmel, salt og halvdelen af hvedemelet.
Rør dejen jævn og rør smørret i af et par gange.
Ælt mere mel i lidt efter lidt og ælt dejen glat og jævn.
En brødform pensles med smeltet smør. Drys med majsmel og kom dejen i.
Lad den hæve tildækket og lunt til den har nået dobbelt størrelse.
Bages på nederste rille i forvarmet ovn ved 200º i ca. 1 time. Tag brødet ud af formen de sidste 10 min. Afkøles herefter på en rist.
Surbrød a la John Price
Ingredienser:
35 g gær
250 g kærnemælk (1/4 liter)
1 æg
1 dessertske sukker
1 tsk salt
½ kg sigtemel
Kommen
Æg til pensling
Groft salt til at strø på brødet
Fremgangsmåde:
Gæren
røres ud i kærnemælken. Ægget røres sammen med sukker og heri sigtes melet. Til slut æltes kærnemælken med den oplæste gær i sammen med kommen.
Dejen hæves køligt 2 - 3 timer og formes på pladen til to store eller seks små fløjter. Alternativt kan brødet bages i form.
Efterhæver ca. 20 minutter, pensles med æg og overdrysses med kommen og groft salt.
Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 25-30 minutter. Lidt længere ved
to store brød.
Surbrød er velegnet til laks eller bare en skive ost.
Ingredienser:
25 g gær
3 ½ dl vand
3 tsk honning
250 g grahamsmel
200 g durummel
1 tsk salt
3 spsk sesamfrø
3 spsk solsikkekerner
3 spsk hørfrø
3 spsk hakkede nødder
Fremgangsmåde:
Rør gæren ud i det lukne vand og tilsæt grahamsmel, honning, kerner og nødder og lad
det stå i 30 min.
Tilsæt durummelet, men hold lidt tilbage; ælt og tilsæt mere mel hvis dejen er for klistret. Dejen skal dog være noget fugtig. Kom dejen i en smurt bageform, dæk den til med film, så den er lufttæt, og lad den hæve i 1 time.
Sæt brødet i ovnen ved 200° i 20 minutter. Vend brødet ud af formen, og
bag det yderligere 10-15 min.
Lad brødet afkøle på en bagerist under et viskestykke.
Ungarske paprikabrød
Ingredienser:
¼ l mælk
75 g margarine
25 g gær
1 æg
2 tsk salt
2 tsk sukker
2 tsk paprika
120 g kogte, mosede kartofler
625 g hvedemel
Pensling:
1 sammenpisket æg
Fremgangsmåde:
Mælk og margarine lunes og hældes i en skål. Gæren smuldres og røres i mælken.
Æg, salt, sukker, paprika, kartofler og mel tilsættes, og dejen æltes til den er glat og let slipper skålen.
Dejen æltes igennem på bordet, til den er blød og smidig. Skålen drysses med lidt
mel. Dejen lægges i skålen og et viskestykke lægges over. Hæver ca. 50 minutter et lunt sted, til dejen har dobbelt størrelse.
Dejen slås ned og deles i 4 stykker. Formes til 35-40 cm. lange brød. Pladen dækkes med bagepapir eller smøres med margarine. Brødene lægges på pladen, og et viskestykke lægges over. Efterhæver ca. 30
minutter et lunt sted.
Brødene pensles med æg og ridses med en skarp kniv eller et barberblad.
Ovnen opvarmes til 220 grader. En ildfast skål med vand stilles i bunden af ovnen. Brødene bages på midterste
ovnribbe 25-30 minutter.
Seneste kommentarer
01.12 | 12:34
Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj
29.08 | 18:05
Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?
15.02 | 15:18
I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg
25.12 | 18:11
Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.