Oversigt over opskrifter under kategorien:
Supper (16 stk.)
Agurkesuppe med karry
Agurkesuppe med mandler
Aspargessuppe – kold og grøn
Blomkålssuppe kold
Blomkålssuppe med bacon
Cremet kyllingesuppe med asparges og champignon
Fiskesuppe
Grøn italiensk suppe
Kartoffel-porresuppe
Mild karrysuppe med østershatte
Porresuppe
Provencesuppe
Spinatsuppe med purløg
Tomatsuppe, hjemmelavet
Tom Yam Goong
Varm kyllingesuppe med karry
Agurkesuppe med karry
Ingredienser (4 pers.):
2 store agurker, ca.
1 moden avocado
Saft og skal af 1 limefrugt
1 tsk madraskarry rørt op med 1 spsk vand
1 grofthakkede fed hvid
8 spsk creme fraiche 18%
Drys:
½ agurk i tern
Fremgangsmåde:
Skræl og flæk agurken på langs. Fjern kernerne med en teske.
Skær agurken groft ud og blend den med resten af ingredienserne til en puré.
Stil suppen tildækket på køl, og server kold.
Inden servering drysses med agurketerninger.
Groft landbrød passer godt hertil.
Agurkesuppe med mandler
Ingredienser:
1 agurk
2 dl vand
2 spsk mandler
1 tsk chili, finthakket
1 tsk skrællet ingefær revet fint
2 spsk citronsaft
Havsalt
Sort peber
Fremgangsmåde:
Skræl agurken, del den på langs og fjern kærnerne og del den i grove stykker, smut og hak mandlerne og blend det hele i 2-3 minutter med lidt vand (eller mandelmælk, men det er svært at få fingrene i). Tilsæt chili og ingefær og blend atter et par minutter. Samg til med havsalt og evt. citronsaft. Lad suppen køle ned i køleskabet.
Aspargessuppe – kold og grøn
Ingredienser:
2 rødløg
2 spk olivenolie
1 kg grønne asparges
1 l hønsebouillon (terninger fungerer fint)
200 g Philadelphia light flødeost (12%)
Salt
Peber
1 – 2 spsk citronsaft
Tilbehør:
Groft brød
Fremgangsmåde:
Snit løg fint og sautér dem i olien i en gryde, til de bliver klare. Skyl aspargesene, skær hovederne af dem og gem disse. Skær de hovedløse asparges i grove stykker. Kom dem i gryden og tilsæt bouillonen.
Kog aspargesene meget møre, ca. 15 min. Blend eller purér asparges og bouillon og sigt pureen ned i en skål. Brug bagsiden af en ske til at få puréen gennem sien. Pisk Philadelphia i suppen og smag den til med salt, peber og limesaft.
Sæt suppen til afkøling i køleskabet.
Kog aspargeshovederne i rigeligt, letsaltet vand i 2 min. Tag dem op, kom dem i iskoldt vand, så kogningen stoppes øjeblikkeligt, og lad dem dryppe af.
Hvis suppen er for tyk, kan konsistensen korrigeres med kold bouillon.
Pynt suppen med de grønne aspargeshoveder og spis groft brød til.
Blomkålssuppe kold
Ingredienser:
1 stort blomkål
2 kartofler
1 løg
1-2 fed hvidløg
1 l
grøntsagsbouillon
200 g
Philadelfia naturel, den kalorielette
Salt
Peber
Tilbehør:
4 skiver rugbrød i tern
1 spsk god olivenolie
1-2 fed presset hvidløg
Hakket persille
Fremgangsmåde:
Del blomkålen i mindre buketter, skræl kartoflerne og skær dem i små terninger. Hak løget.
Kartofler, løg og presset hvidløg koges sammen med bouillon i ca. 5 min. Tilsæt blomkål og kog suppen i yderligere 15 min. Blend suppen og hæld den tilbage i gryden. Tilsæt Philadelphia og rør i suppen, til den er smeltet. Tag gryden af varmen, smag til med salt og peber og afkøl suppen i køleskabet.
Olie og presset hvidløg blandes til en tyk pasta, der fordeles godt over rugbrødsskiverne, der herefter skæres i tern og ristes i lidt olie på en pande.
Ved anretningen af suppen i portionsskåle (tallerkener), drysses der med hakket persille på toppen. De olie-hvidløgsristede rugbrødstern serveres i en skål ved siden af.
Resultatet er en utroligt cremet og lækker suppe, som næstens skal tygges!
PS: Jeg har netop lavet suppen med grøn blomkål - det gav en fantastisk flot farve!
Blomkålssuppe med bacon
Ingredienser:
1 mellemstort løg
20 g smør
6-
renset blomkål
1 l frossen hønsekødssuppe u/ fyld
1 dl piskefløde
Revet muskatnød
Saft af 1/2-1 citron
Salt
Hvid peber
100 g bacon i strimler
Tilbehør:
Flutes
Fremgangsmåde:
Pil og hak løget. Rens blomkålen og del den i små buketter. Stokken skæres i skiver. Svits først løget i smørret uden det tager farve.
Brug en stor gryde der kan rumme suppen. Kom blomkålen i og vend rundt et par minutter. Kom suppen ved og bring det i kog. Kog nu under låg ved svag varme til blomkålen er meget mør, ca. ½ time.
Purer suppen med en blenderstav eller i foodprocessor. Varm den op igen og kom fløden i. Smag til med muskatnød og så meget citronsaft at den er let syrlig (det er en smagssag, hvor meget man kan lide, så prøv dig frem).
Rist baconen sprød på en tør pande eller mellem to stykker køkkenrulle i mikrovnen, og server suppen med et drys bacon.
Cremet kyllingesuppe med asparges og champignon
(6 - 8 pers.)
Ingredienser:
3 kyllingefileter (ca
300 g
250 g
champignon
grønne asparges
)
1 løg
1 gul peberfrugt
2 – 3 fed hvidløg
1 potte basilikum
3 –
vand
2 bouillonterninger (høns)
½ - 1 tsk revet ingefær
½ tsk salt
½ tsk hvid peber
5 dl
(piske)fløde
1 – 2 spsk kartoffelmel
Olivenolie til stegning
Fremgangsmåde:
Fjern og kassér det nederste grove stykke af de grønne asparges, ligesom du også fjerner toppen. Skær resten ud i centimeterlange bidder. Læg disse i letsaltet vand o g kog dem op til de er bløde – ca. 10 min. Afkøl asparges, og stil dem til side.
store tern, og brun disse i olivenolie. Lad stykkerne afdryppe på et stykke køkkenrulle. Rens champignonerne, fjern stilkene og skær resten i tynde skiver. Svits champignonskiverne i olivenolie nogle minutter til de har fået farve, og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.
Skær kyllingefileterne i
Skær løget i tynde skiver, fjern kerner fra peberfrugten og skær den i tynde strimler samt pil hvidløgene, og tryk dem flade med en bred kniv. Svits løg, peberfrugt og hvidløg i olivenolie under omrøring indtil de er bløde uden at have fået farve. Kom løg, peberfrugt og hvidløg over i en gryde, og tilsæt hakket basilikum (gem lidt til pynt).
Riv ingefæren direkte ned i gryden, tilsæt vand, salt, peber og bouillonterninger. Kog indholdet op, og lad det simre i 10 – 15 min. under låg. Tag gryden af varmen, og blend grydens indhold direkte i gryden med en stavblender indtil suppen er helt lind.
Tilsæt asparges, kylling, champignon og fløde, og rør godt rundt. Giv det hele et hurtigt opkog. Rør kartoffelmelet ud i lidt koldt vand, og tilsæt det til grydens indhold under omrøring. Bliver suppen for tyk, kan den spædes op med mælk eller fløde.
Serveres med et godt, hvidt brød til.
Fiskesuppe
(4-6 personer)
Ingredienser:
600 -
600 -
laks
torskefilet
Mindst ½ kg pillede rejer
1 stor porre
3 - 5 gulerødder (afh. af størr.)
2 peberfrugter
2 - 3 fed hvidløg efter smag
2 ds hakkede tomater
2 fiskebouillonterninger
(evt. suppl. med lidt vand)
½ -
5 dl
2 dl
hvidvin
piskefløde (madlavningsfløde)
creme fraiche 38%
1 bdt dild
Salt
Peber
Evt. cayennepeber
Fremgangsmåde:
Riv gulerødderne og snit porre og peberfrugt fint. Svits grøntsagerne sammen knust og grovhakket hvidløg. Hak bouillonterningerne og tilsæt dem sammen med hvidvinen og evt. lidt vand samt de hakkede tomater, og kog det hele op.
Tilsæt creme fraiche, skær fiskestykkerne i mindre bidder og tilsæt dem og lad det hele simre i ca. 5 minutter. Smag til med salt og peber.
Rejerne lægges i suppen til aller sidst – de skal blot være varme.
Grøn italiensk suppe
(4 pers.)
Ingredienser:
½ kg broccolibuketter
½ porre
1 spsk smør
12 dl
vand
2 bouillonterninger
(fisk el. høns)
200 g
rejer
1 ds hvide bønner
1 dl
creme fraiche 38 %
2 tsk chiliolie (kan undværes)
Fremgangsmåde:
Skær porren i ringe. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt broccolien, bouillonterningerne og vandet. Lad det koge i ca. 15 min.
Skyl evt. tomatsauce af de hvide bønner, og hæld dem i suppen.
Blend suppen med en stavblender, hvorefter du rører creme fraiche og rejer i suppen.
Lad det simre lidt a.h.t. rejerne, og servér suppen varm, evt. tilsat lidt chiliolie pr. tallerken.
Kartoffel-porresuppe
(4 personer)
Ingredienser:
500 g kartofler
1 bdt. porrer
30 g smør
1 1/4 l bouillon (hønse, kalve eller grøntsags)
1 lille hvidløgsost
(f.eks. Tartare)
Tilbehør:
Brød, croutoner, ristet bacon.
Fremgangsmåde:
Skræl kartoflerne og skær dem i ikke for store terninger. Rens porrerne og skær dem i skiver. Gem den ene til pynt. Svits kartofler og porre i smørret til det bliver blankt men ikke brunt. Hæld bouillonen ved og bring det i kog. Lad suppe koge under låg ca. 1/2 time til kartoflerne er meget møre.
Purer suppen i blender eller med blenderstav til en cremet masse. Varm op igen sammen med flødeosten og smag suppen til med salt og peber. Den kan evt. gøres tyndere med lidt bouillon, hvis det foretrækkes. Damp de sidste porre ringe i lidt vand, lad dem dryppe af, og kom dem på suppen til sidst.
la Gazpacho (med cheddar-baconbrød med rosmarin, som i al ubeskedenhed er utroligt velsmagende)!
Kold tomatsuppe á
Se under "Frokost-forretter" - jeg véd ikke hvorfor jeg har fået placeret den der!
Mild karrysuppe med østershatte
(4 pers.)
Rigtige mænd laver mad, 1990 – 1991
Ingredienser:
¼ løg
½ æble
2 spsk mel
1 dl
hvidvin
½ l oksebouillon
1 spsk karry
3 dl
fløde
50 –
østershatte
(el. champignoner)
Fremgangsmåde:
Løg og æbler hakkes fint og sauteres i lidt smør, karryen tilsættes sammen med mel. Det ristes lidt og hvidvin samt bouillon tilsættes. Det hele koges godt igennem og smages til.
Østershattene strimles og sauteres let af i smør og tilsættes som garniture (champignoner skæres i skiver og sauteres).
Porresuppe
Meget enkel - meget lækker. Middag for to eller lille forret til fire.
Ingredienser:
½ kg porrer uden top
1 spsk olivenolie
6 dl
hønsebouillon
2 fed hakket hvidløg
1 suppevisk (persillestilke, timian, selleritop, porretop)
1 spsk mild vineddike
½ dl fintsnittet persille
Tilbehør:
½ dl revet emmentaler
Brødcroutoner eller ristet brød
Fremgangsmåde:
Flæk porrerne på langs og vask dem grundigt. Skær dem i strimler og lad dem dryppe af. Sauter porrerne 5 min. i olivenolien for jævn varme. Tilsæt hønsebouillon, hvidløg og suppevisk. Lad suppen koge for svag varme i 20 min.
Fjern suppevisken, smag til med vineddike, salt og peber og drys med persille.
Server med revet ost og brødcroutoner eller ristet brød.
Provencesuppe
Soupe au Pistou – Provençalsk grøntsagssuppe
Ingredienser:
500 g friske, små hvide bønner
(el. tørrede og udvandede hvide bønner)
300 g friske haricot vert
200 g friske, små hestebønner
(kan udelades)
200 g gulerod
250 g kartoffel
100 g forårsløg
75 g selleristilk
100 g majroe
400 g squash
300 g hk tomat (ej dåse)
1 løg med to kryddernelliker stukket i
1 bouquet garni
(alt. 1 bdt timian + laurbærblade)
100 g pasta (små stykker, macaroni)
Pistou:
4 fed hvidløg
20 store basilikumblade
250 g revet parmesanost
1 ½ dl olivenolie
Fremgangsmåde:
Fjern de hvide bønner og hestebønnerne fra bælgene. Skær haricot vert’en i små bidder á 5 – 7 mm, skræl og rens grøntsagerne samt skær kanten/skrælden af squash’en. Skær alle grøntsager i små stykker á 5 – 7 mm. Skold tomaterne, fjern skind og kerner og hak kødet i småbidder. Hold alle grøntsagerne adskildte!
Kog de hvide bønner sammen med løget med de to nelliker i usaltet vand i 30 min. Læg din bouquet garni i gryden, forårsløg, gulerod, tomater, hestebønner og selleri, og lad det simre i 15 minutter. Tilføj kartofler, haricot vert og majroe.
Når suppen begynder at syde, tilsættes squash og macaroni. Smag til med salt og lad suppen koge ca. 15 minutter eller til pastaen er tilpas kogt. Fjern løg og bouquet garni.
Pistou:
Pil hvidløgene og læg dem i en morter eller blender, tilsæt lidt salt, og knus el. blend dem til en puré. Tilsæt basilikum og blend den til puréen er lind. Tilsæt derefter 100 g af parmesanosten og hæld olivenolien i en tynd strøm mens der fortsat røres rundt eller blendes til hele puréen har en mere fast konsistens. Tilsæt peber. Hæld Pistou’en i serveringsskålen, og hæld suppen over under stadig omrøring. Servér suppen varm med resten af parmesanosten ved siden af.
Spinatsuppe med purløg
(4 pers.)
Ingredienser:
500 g
hakket, frossent spinat
1 spsk hakket purløg
1 spsk smør
3 spsk hvedemel
8 dl
vand
2 grøntsagsbouillonterninger
1 dl
madlavningsfløde
1 tsk salt
1 knsp peber
1 knsp revet muskatnød
4 æg
Fremgangsmåde:
Kog æggene og del dem i halve.
Tø spinaten let op, hak den godt og varm den op i en gryde.
Tilsæt smør og purløg, derefter melet samt vandet.
Skær bouillonterningerne i mindre stykker, og kom dem i suppen. Lad det hele koge i ca. 10 min. under låg.
Til sidst røres fløden i suppen under omrøring, og der smages af med salt, peber og revet muskatnød.
De halve, hårdkogte æg anrettes ovenpå suppen lige før serveringen.
Tomatsuppe, hjemmelavet
Ingredienser:
2 tsk olivenolie
2 løg
1 spsk frisk oregano
1 spsk frisk timian
2 fed hvidløg
800 g
tomater
3 dl
vand
2 ½ spsk tomatpuré
2 tsk sukker
¼ tsk bordsalt
174 tsk peber
Pynt:
Basilikum
Fremgangsmåde:
Opvarm olivenolie i en stor gryde over middel varme. Tilsæt hakket løg, oregano, timian samt hakket hvidløg. Steg i 5 min. under jævnlig omrøring.
Tilsæt hakkede tomater samt resten af ingredienserne og rør godt rundt. Bring suppen i kog, skru ned for varmen og lad suppen simre i 15 min.
Hæld halvdelen af suppen i en blender og purér den, til den er helt jævn. Overfør den purerede suppe til en skål. Gentag proceduren for resten af suppen.
Servér suppen varm eller afkølet.
Pynt med hakket basilikum.
Tom Yam Goong
(2 personer)
Ingredienser:
ca 25 mellemstore rejer
4 - 5 Kopper vand
2 stilke citron græs (skæres som tændstikker)
2 stk frisk Galanka rod (Skæres i skiver)
1 spsk fiske sauce
2 tsk lime saft
6 - 7 citron blade
2 forårsløg (skive skæres).
2 stk chili (flækkes)
2 stk skalotteløg, små (hakkes fint)
3 - 4 stilke koriander (bladene plukkes af)
Fremgangsmåde:
Kom vandet i en gryde og tilsæt så skalotteløg, galanka roden, fiske sauce og citron græsset bringes i kog, og koges ca. 3 min.
Tilsæt rejerne og kog 1 min.
Tilsæt så citron blade, lime saften og chili'erne og kog igen ca. 1 min.
Retten tages af og serveres i 2 små skåle og serveres som en suppe. koriander bladende og forårsløgene drysses i de 2 skåle, og retten er klar til servering...
Varm kyllingesuppe med karry
(ca. 4 pers.)
Ingredienser:
6 dl
vand
½ dl hønsebouillon
1 kyllingefilet
2 selleri stilke
1 rød peber
1 ds kokosmælk (
100 g
champignoner
)
2 tsk rød karrypasta
1 limefrugt, saften heraf
Fremgangsmåde:
Kog vandet sammen med hønsebouillonen.
Skær kyllingefileten i tynde, korte strimler, og læg dem i vandet, hvor de koger i 3 minutter.
Skær selleristilkene i fine stykker samt peberfrugten i tern, og bland dem i suppen.
Tilsæt kokosmælken, champignonerne skåret i skiver, rød karrypasta samt limesaften.
Kog det hele op og lad det simre i 3-4 minutter
Seneste kommentarer
01.12 | 12:34
Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj
29.08 | 18:05
Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?
15.02 | 15:18
I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg
25.12 | 18:11
Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.