Oversigt over opskrifter under kategorien:
Lammekød (6 stk.)
Afrikansk lammegryde med karry og kål
Græsk lammegryde
Irish Stew
Lammeculotte
Lammekoteletter med smørristede kapers
Lammeragout
Et par tips omkring lam og lammekød:
Mange opskrifter med lam - især gryderetter - foreskriver brugen af lammesmåkød (halskød)! Går du i supermarkedet skal du være meget heldig for i det hele taget at finde lammekød - undtagen i Føtex, der normalt har lammekød hver dag. Din slagter vil normalt også have lammekød. Til gengæld vil udvalget typisk ligge mellem lammekoteletter, lammemørbrad, lammeculotte (og lammekølle).
Alle tre (fire) stykker kød er udmærkede. Men skal du bruge småkød, er det MINDST spild af penge at købe lammeculotte. Koteletter er der ikke meget kød på, så dem skal du bruge mange af, og mørbraden er det dyreste stykke kød på lammet. Så du behøver ikke at have dårlig samvittighed over at bruge culotten som småkød - det er naturligvis også prima kvalitet!
NB: Du kan også finde en god tyrkisk slagter - han har helt sikkert lammekød i mange afskygninger (det er sådan én, man på politisk korrekt dansk kalder: "En slagter af anden etnisk oprindelse (end dansk)".
Afrikansk lammegryde med karry og kål
(4 pers.)
Ingredienser:
600-
lammekød u/ ben f.eks. småkød fra hals
1 spsk stærk karry
½ spsk stødt spidskommen
Kværnet peber
1 stort løg
1 ½ spsk olie
1 lille frisk, rød chile
4 dl
vand eller lammebouillon
Salt
Spidskål el. en lille savojkål
Lidt majsstivelse
Evt. lidt lime- el. citronsaft
Fremgangsmåde:
Skær kødet i pæne store terninger. Bland karry, spidskommen og peber og vend kødet heri. Lad det trække 15-30 minutter.
Pil og hak løget. Flæk og rens chilien for kerner og skær den i tynde strimler. Brun først kødet godt i olien. Kom løg og chili ved og svits videre et par minutter. Tilsæt vand/bouillon og lidt salt. Lad det simre under låg 45-60 minutter til kødet er mørt.
Jævn evt. skyen ganske let og smag til med lidt lime eller citronsaft. Snit kålen i tynde strimler og vend dem i. Rør til de bliver bløde og falder let sammen.
Tilbehør:
Løse ris, citron- eller limebåde, brød eller salat
Græsk lammegryde
Ingredienser:
500 g
lammesmåkød
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
2 æg
1 bæger yoghurt naturel (150 ml)
½ tsk salt
Groftkværnet peber
10-12 sorte oliven
Fremgangsmåde:
Kødet skæres i små tern og hvidløgene presses. Kød og hvidløg steges ca. 10 min. i en gryde i olien.
Drysses med salt og peber og lægges i et ildfast fad.
Æggene piskes sammen og røres med yoghurt, salt og peber. Æggemassen hældes over kødet.
Stilles i ovnen i ca. 15 min. ved 225 grader til æggemassen er gylden.
Pyntes med oliven.
Tilbehør:
Groft brød.
Irish Stew
(4-6 pers)
Ingredienser:
800-
udbenet lammehals, bov el. magert bryst u/ben
1 lille hvidkålshoved (
)
3 løg
2 små porrer
5-6 store kartofler
2 gulerødder
¼ knoldselleri
Ca.
smør
2 fed hvidløg
15 peberkorn
8 allehåndefrø
½ tsk knuste korianderfrø
2 laurbærblade
2-3 kviste timian
1 kvist frisk merian
4-5 kviste persille
En lille strimmel skal af citron
2-
1 dl
bouillon
hvidvin
Vand
Finthakket persille
Fremgangsmåde:
Puds det meste af fedtet af kødet, men lad en smule sidde, ellers bliver retten for mager. Skær kødet i meget store terninger eller grove stykker. Drys med lidt salt og lad det temperere ½ times tid ved køkkentemperatur.
Skær kålen i kvarter og fjern de yderste blade og kålstokken. Pil løgene og rens porrerne. Skyl og skræl kartofler, gulerødder og selleri. Skær grøntsagerne i grove stykker. Pil hvidløgsfedene og hak dem fint.
Kom lidt smør i bunden af en stor gryde. Læg derefter kød, kål og grøntsager lagvis med salt, krydderier, krydderurter, hvidløg og citronskal.
Hæld bouillon og vin ved og supplér med vand indtil væsken når 1/3 op om kød og grøntsager. Bring det i kog. Skru meget langt ned, og lad retten simre blidt, indtil alt er mørt og godt sammenkogt. Det tager 1 ½ til 2 timer.
Hvidkål afgiver meget væde, så højst sandsynligt er retten lidt for ”våd” og trænger til en reducering af skyen: Hold kød og grøntsager tilbage med et grydelåg og hæld skyen over i en lav gryde med stor åbning, f. eks. en sautérpande, og kog den ind til ca. halvdelen. Kog over kraftigt blus – så koger den hurtigere ind og bliver kraftig og skøn. Hæld den reducerede sky tilbage i gryden med grøntsager og lam. Vend det grundigt rundt, smag retten til og vend det rundt igen.
Servér Irish Stew i dybe tallerkener med hakket persille over og evt. brød til.
Lammeculotte
Ingredienser:
600 g lammeculotter
1/2 dl olivenolie
1/4 dl citronsaft
2 fed knuste hvidløg
1 kvist rosmarin
Salt
Peber
Tzatzikicreme:
200 g tzatziki
125 g gedeost
Krydderkartofler:
¾ kg små, skrubbede kartofler
½ dl hk persille
¼ dl frisk hk oregano el merian
50 g
smør
Salt
Peber
Tomatlasagne:
4 store tomater
1 lille salatløg
8 sorte oliven uden sten
Frisk oregano
Fremgangsmåde:
Mariner lammeculotterne mindst 1 time i køleskab i olivenolie, citronsaft, knust hvidløg og rosmarin.
Rør tzatziki sammen med gedeost.
Vask kartoflerne grundigt. Læg kartoflerne på et stort stykke eller 3-4 mindre stykker folie. kom hakkede krydderurter, smør, salt og peber ved kartoflerne og pak folien tæt omkring. Bag kartoflerne 45 min. ved 200º.
Skær hver tomat i skiver og læg løgringe, oliven og oregano imellem skiverne
Grill lammeculotterne ca. 30 min. vend dem jævnligt og lad dem hvile tildækket i mindst 10 min.
Lammeculotterne kan også tilberedes i ovnen. Brun dem 15 min. ved 225º og steg kødet færdig ved 175º i ca. 15 min.
Krydr kødet med salt og peber og skær det i tynde skiver, tzatzikicreme og tomatlasagne til.
Tilbehør: Brød
Alternative krydderkartofler:
Kog små kartofler i 6 - 8 min., halvér dem og steg dem sammen med rosenkål (rensede og kogte i 5 min – derefter halvérede). Tilsæt krydderurter efter hvad du har. Serveres til kødet, tomatsalaten og tzatzikicremen.
Lammekoteletter med smørristede kapers
(
6 pers
.
)
Ingredienser:
1 ½ kg små, vaskede kartofler
12 islandske lammekoteletter
Salt og peber
Smør og olie
3 dl hvidvin
100 g smør
1 glas store kapersbær
1 dl hakket persille
Fremgangsmåde :
Sæt ovnen på 225 grader. Kom kartoflerne på en bradepande og stil dem i ovnen indtil de er bagte - ca. 35 minutter.
Drys koteletterne med salt og peber, og brun dem godt i smør og olie. Brug gerne to store stegepander. Steg ca. 3 minutter på hver side. Læg kødet over i den ene pande, men hæld alt kødsaft over i den anden.
Kom vin på panden, og lag den koge af i ca. 5 minutter ved høj varme. Tag panden fra varmen, og pisk smørret i. Kom kapers og persille i, og vend rundt. Kom kartofler og kød på panden, og dryp lidt sky samt kapers og persille over retten.
Se under opskrifter fra Sydafrika!
Lammeragout
Ingredienser:
Olie
6 løg
Rigeligt med hvidløg
1 kg
fersk lam i tern
6 tsk merian
8 stænger bladselleri
2 fennikel
1 stor aubergine
3 ds hakkede tomater
Havsalt og friskkværnet sort peber
Fremgangsmåde:
Løgene skæres i tern og svitses i olie i en stor gryde eller wok, hvorefter merian og kød tilsættes.
Kødet brunes, og når det er færdigt hældes alle de groftskårne grønsager i og det hele varmes godt igennem i nogle minutter.
Tilsæt herefter de hakkede tomater, samt salt og peber, og lad retten simre under låg i en halv times tid.
Tilbehør:
Basmatiris, flutes og evt. smør
Seneste kommentarer
01.12 | 12:34
Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj
29.08 | 18:05
Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?
15.02 | 15:18
I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg
25.12 | 18:11
Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.