Et slag for Australien!
Indledningsvis vil jeg godt slå et slag for det fantastiske land og kontinent -
Australien!
Min kone og jeg besøgte landet i 1998 i 4 uger på et tidspunkt, hvor vores søn havde opholdt sig i landet i næsten et år. Via et scolarship var han rejst "down under" for at lære en hel
masse om australsk fodbold (football - australian rules). Under opholdet havde han arbejde, og de sidste 4 uger af opholdet, turede han rundt i en del at landet.
Min kone og jeg nåede Melbourne,
Sidney og Cairns, hvor vi ved hjælp af vores søns kontakter boede på luksushoteller, tropiske ressorts samt havde en luksusbil under det meste af opholdet til "en meget favorabel pris!" Sidste del af opholdet var sammen med vores søn,
hvor vi bl. a. lejede en camper van og kørte rundt i "The Tropical Highland" i nærheden af Cairns og boede på campingpladser. I eftertiden har opholdet og sporten givet vores søn og til dels også mig selv en række
australske kontakter.
Australiere er utroligt gæstfrie mennesker - til gengæld forventer de også det samme, når de rejser udenlands!
Alt dette giver en række behagelige minder, hvilket bl. a.
giver sig udslag i en række australske retter!
Oversigt over opskrifter under kategorien:
Australien (7 stk.)
En australsk kraftkarl
Kænguru med appelsinsauce
Kængurugryde med ingefær
Kængurusauté med agurk i yoghurt og koriander
Råmarineret tunfisk med aromatisk salat
Papaya med krabbefyld
Strudseburger med papaya relish og stegte kartofler
En australsk kraftkarl
Ingredienser:
8 dobbelte *) lammekoteletter
Olie
1 kvist timian
1 fed hvidløg
10 blommer
½ tsk. sukker
1 aubergine
Sauce:
Oliv en
olie
1 potte basilikum
1 lille bdt. persille
1 fed hvidløg
Salt
peber
Fremgangsmåde:
Ingredienserne til saucen kommes i en blender og hakkes fint.
Auberginer og blommer skæres
i grove tern og svitses i lidt olie hver for sig, til de er møre. Tilsæt evt. blommerne lidt sukker under stegningen. Holdes lune til servering.
Koteletterne grilles eller steges på en varm pande ca. 3 min på hver side.
Tilsæt 1 kvist timian og 1 fed hvidløg under stegningen. Der krydres med salt og peber.
Koteletterne anrettes på tallerkner med sauce, aubergine og blommer. Et godt tilbehør er groft brød og små grillede eller
smørstegte kartofler, krydret med frisk timian.
*) Efter eksperternes udsagn koteletter skåret tværs over lammesadlen
Kænguru med appelsinsauce
(4 pers.)
Ingredienser:
Kænguru steaks
2-3 appelsiner
5 dl tør hvidvin
1 spsk god balsamisk eddike
50 g smør
salt & peber
2 tsk flormelis
Fremgangsmåde:
Varm flormelis op på en pande og tilsæt balsamisk eddike, hvidvin og 1/2 pillet appelsin og lad
det simre et stykke tid. Når saucen begynder at blive tykkere, tages den af ilden og holdes varm.
Smelt smørret på panden og steg kødet. Når den kødsaft,
der kommer ud når der prikkes i kødet er klar, er kødet gennemstegt.
Server med saucen og appelsinskiver.
Tilbehør: en god, grøn salat
Kænguruer lever som bekendt vildt i Australien, hvor de er en populær spise. Faktisk er der så mange af dem, at der er indført en kontrolleret jagtsæson for at holde bestanden nede. Når kængurukød er bedst, kan det minde om velhængt vildt. Mørkt, saftigt, magert og proteinrigt med en løs struktur og en fin delikat vildtsmag. Kødet flyves til Europa, hvorfor vi det meste af året kan købe det ferskt.
Kængurugryde med ingefær
(4-6 pers.)
Ingredienser:
6 kængurufileter
Olie
2- 3 tsk ingefær
2 spsk koriander
2 dl tør sherry
100 g rosiner
200 g champignon
3 stilke bladselleri
Fremgangsmåde:
Skær 6 kængurufileter ud i tern. Hæld olie, friskrevet ingefær, hakket frisk koriander, tør sherry og rosiner over kødet, og lad det trække et par timer i køleskab – vend det med jævne mellemrum.
Tag kødet op og brun det i en gryde med champignon i skiver og stilkene af bladselleri
skåret i tern.
Hæld lagen
over og kog ned.
Smag til med salt og
peber og servér med løse ris
Kænguruer lever som bekendt vildt i Australien, hvor de er en populær spise. Faktisk er der så mange af dem, at der er indført en kontrolleret jagtsæson for at holde bestanden nede. Når kængurukød er bedst, kan det minde om velhængt vildt. Mørkt, saftigt, magert og proteinrigt med en løs struktur og en fin delikat vildtsmag. Kødet flyves til Europa, hvorfor vi det meste af året kan købe det ferskt.
Kængurusauté med agurk i yoghurt og koriander
Ingredienser:
2 pakker kængurusteaks (500 gram i alt)
3 spsk. olivenolie
450
gram tomater – eller 1 dåse flåede tomater
2 løg
4 fed hvidløg
2 dl oksebouillon
2 spsk sojasauce
1 spsk frisk revet ingefær
1 spsk majsstivelse (Maizena)
Salt
Peber
1 agurk
2 dl yoghurt naturel, gerne økologisk
2 spsk hakket, frisk koriander
Tilbehør:
3 dl basmati ris og 4 skiver brød
Fremgangsmåde:
Kødet skæres i strimler på størrelse med en lillefinger. 2 spsk. olie varmes på en pande. Kødet krydres med salt og peber og brunes af flere omgange. Kødet tages op.
Tomaterne skoldes og flås.
De flåede tomater skæres i ottendedele. Løgene skæres i fine strimler, og hvidløg hakkes fint. Løgene og hvidløg kommes i en gryde og svitses til løgene er klare. Tomaterne tilsættes og simrer under
låg i 3 – 4 minutter. Kød, bouillon, sojasauce og ingefær tilsættes. Retten bringes i kog og jævnes med majsstivelse udrørt i koldt vand. Lad retten simre i et par minutter, og smag den til med salt og peber.
Agurken skrælles og skæres i tynde skiver. Agurkeskiverne drysses med 1 tsk. salt og trækker i 20 minutter. De saltede agurkeskiver kommes i et dørslag og skylles godt. Agurkeskiverne duppes tørre med køkkenrulle
og vendes i yoghurten med de hakkede koriander
Papaya med krabbefyld
(4 pers.)
Ingredienser:
2 modne papayafrugter
200 g krabbekød
2 dl fløde
1 limefrugt
50 gram smuttede, hakkede mandler
Solsikkespirer
(Kan købes som spirer i bakke ligesom karse)
Fremgangsmåde:
Papayafrugterne halveres, kernerne skæres fra og lidt limesaft dryppes på de friske frugter.
Resten af limesaften piskes let i fløden, der derefter skal trække i ti minutter. Nu blandes det grofthakkede krabbekød i, og der smages til med salt og peber. Massen fyldes i de tomme papayafrugt-skaller.
Pynt med ristede mandelsplitter og friske solsikkespirer.
Råmarineret tunfisk med aromatisk salat
(4-6 personer)
Ingredienser:
500 g frisk tun
5 limefrugter
1 spsk. palmesukker
1 spsk. sojasauce
1 tsk. sesamolie
2 tsk. kokosmælk
3 fed
hvidløg
100 g rosa asiatiske skalotteløg
2 dl solsikkeolie
½ tsk. salt
½ tsk. sukker
2 avocadoer
1 tsk. citronsaft
3 kopper frisésalat
frisk basilikum
frisk koriander
frisk bladmynte
salt
peber
olivenolie
Fremgangsmåde:
Råmarinade:
Pres saften fra limefrugterne ud i en skål. Tilsæt fintrevet palmesukker, sojasauce og sesamolie. Smag til med kokosmælk og sæt marinaden til side.
Krydderiblanding:
Opvarm solsikkeolien i en gryde. Hak skalotteløg og hvidløg fint og fritér det i olien, til det er gyldenbrunt. Tag det op og læg det på fedtsugende papir. Når fedtet er opsuget, blandes skalotteløg, hvidløg,
salt og sukker i en morter og males til en grynet masse.
Skær tunen i meget tynde skiver og læg dem i en skål. Dæk dem med marinaden og lad dem stå i fem minutter, til fisken er blevet mat.
Salat:
Skær avocadoerne i tern og læg dem i en skål. Stænk dem med citronsaft, så de bevarer farven. Krydr med salt, peber og et stænk olivenolie.
Anret tunen på en tallerken. Stænk
eventuelt lidt marinade henover. Fordel avocadotern over tunen og herover den blandede salat af frisé, basilikum, koriander og bladmynte. Til sidst drysses krydderiblandingen over.
Strudseburger med papaya relish og stegte kartofler
(4 pers.)
Ingredienser:
Ca. 600 gram strudsesmåkød
4 stk burgerboller
Relish:
50 gram løg
175 gram sukker
2 dl. Risvinseddike
1 papaya
Frisk ingefær
Maizena (snowflake)
Frisk koriander
2 tomater
4 salatblade
800 gram kartofler
Olivenolie
Paprika
Fremgangsmåde:
Småkødet hakkes og formes til 4 flade bøffer.
Relish laves ved at koge sukker og eddike med hakkede løg, der jævnes med snowflake. Heri kommes hakket papaya. Skal koge i ca. 15 sekunder. Herefter afkøles
det og blandes med hakket koriander.
Kartoflerne skrælles, skæres i både og vendes i olie/paprika. Steges i ovn ved 200 grader i 45 minutter.
Burgerne steges og lægges i bollerne med tomat i skiver, salat og relish. Serveres med stegte kartofler.
Seneste kommentarer
01.12 | 12:34
Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj
29.08 | 18:05
Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?
15.02 | 15:18
I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg
25.12 | 18:11
Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.