Pga. sygdom lykkedes det mig først at afholde min 2019 sildefrokost januar 2020. Sildefrokosten december 2020 blev aflyst pga. COVID-19 situationen.

Her følger så - stærkt forsinket - opskrifterne fra sildebordet, jeg serverede 12. januar 2020:

Ret:

Ingredienser:

Fremgangsmåde:


1 Agurkesild-2

4 kryddermar. sild Sauce: 1 agurk 2 dl creme fraiche 1 dl yoghurt natur.

3 spsk finthakket rødløg 2 spsk fintklippet dild Salt Peber

Skræl agurken, del den på langs og fjern kernerne. Riv agurken groft på et rivejern, og pres væsken ud af agurken. Agurken blandes med de øvrige ingredienser til saucen.   Sildefileterne skæres i mindre bidder, og blandes i saucen. Smag til med salt og peber. Trækker koldt natten over for smagens skyld.

2 Bloody Mary sild

4 mar. sildefileter Lage: 3 spsk vodka 2 – 3 dråber tabasco 3 dl tomatjuice

Lage, fortsat: ½ tsk salt 1 knsp nymalet sort peber 1 stilk selleri, Hk løg

Skyl fileterne og afdryp dem. Skær dem i mindre bidder og læg disse i en skål. Bland lagen og hæld den over sildestykkerne.   Skal trække koldt mindst 12 timer før serveringen.

3 Bornholmske Karrysild

4 marinerede sildefiletter 4 kogte små kartofler 2 hårdkogte æg Dressing: Mayonnaise Cheasy fraiche 5 % Lidt sildelage

Dressing, fortsat: Karry Salt Hvid peber Dild, hakket Kapers, hakket Til pynt: 2 – 3 salatblade 2 tomater

Fileterne skæres i store stykker og dryppes af, men lidt af lagen gemmes. Kartoflerne skæres i mellemstore skiver. Æggene halveres. Dressing: Mayonnaisen blandes med lidt creme fraiche og røres sammen med lidt af sildelagen til dressingen bliver lind. Herefter tilsættes karry, salt, hvid peber og lidt hakket dild samt kapers. Sildestykker og kartofler blandes i. Anrettes i skål med lav kant og pyntes med stykker af salatblade, tomatbåde og en stor dusk dild.

4 Bourgognesild

4-5 kryddersild 5 løg ¼ l bourgogne rødvin ¼ l eddike 200 g sukker

5 sorte peberkorn 2 hele nelliker 4 enebær 1 lille stykke ingefær ½ tsk sennepskorn 2 laurbærblade

Fileterne skylles og afdryppes grundigt, hvorefter de skæres i mundrette stykker. Løgene pilles og skæres i ringe. Rødvin, eddike, sukker og krydderier koges indtil sukkeret er helt opløst.   Løgringe tilsættes og koges med ved svag varme i 5 minutter. Marinaden afkøles helt og matjesstykkerne lægges i lagen så de er helt dækkede. Sildene sættes i køleskab og trækker i mindst 2 døgn.

5 Løgsild 3

4 mar. el. kryddersildesildefileter Lage: 2 dl vand ½ dl eddike 2 spsk salt 1 ½ dl sukker

Lage, fortsat 2 tsk knust allehånde ½ tsk knust hvid peber 5 nelliker 3 laurbærblade Rigeligt m/rødløg

Tag sildefileterne op af lagen, skyl og afdryp dem. Læg fileterne i blød i vand tilsat salt i 2 timer. Bland alle ingredienserne til lagen (ikke rødløget), og varm den op indtil sukkeret er opløst.   Tag de saltede sild op, skyl dem, skær dem i passende stykker, og læg dem i en skål. Hæld den afkølede lage over, og pynt med rigeligt med rødløg i skiver. Stilles koldt i ét døgn før serveringen.

6 Matjessild med gremolata

5 matjes fileter (2 ds á 2 ½ filet – Alternativt: 1 glas kryddersild) 2 fed hvidløg (el. efter smag)

2 citroner, den revne skal 1 dl hakket persille 1 dl revet parmesanost Lidt cheasy fraiche Evt. 1 tomat

Skræl og finhak hvidløgene. Bland hvidløg, citronskal, persille og ost. Hæl lagen fra sildefileterne, skyl og afdryp dem. Derefter lægges fileterne op på et fad, og gremolataen fordeles over de enkelte sildefileter.   Serveringsfadet garneres med duske af persille, citronbåde og evt. tomatbåde. Ovenpå hver filet lægges der en lille klat cheasy fraiche (lad evt. gæsterne selv gøre dette).

7 Matjeswrap

4 dl cheasy fraiche 4 – 5 matjesfilet (2 dåser) 1 – 1 ½ dl Västerbottensost (el. anden hård ost)

10 radiser 1 bdt purløg Salt Hvid peber ½ rødløg

Tag matjesfileterne op af lagen, skyl dem og afdryp dem godt. Siden finhakkes de og blandes i cheasy fraichen. Tilsæt derefter den revne ost samt de grofthakkede radiser og purløg. Smag til med salt og peber.   Pynt med hakket rødløg – gem evt. lidt rødløg til at servere ved siden af!

8 Möckelsild

4-5 matjessildefileter 2 spsk hakket løg 1 spsk klippet dild  Lage: 2 spsk eddike 2 spsk olivenolie

Lage, fortsat 70 g sukker 1 dl hakket tomat ½ tsk knuste korn af allehånde ½ tsk groftmalet sorte peberkorn

Bland alle ingredienserne til lagen i en kasserolle, og kog det op til sukkeret er opløst. Afkøl lagen. Skær sildefileterne i mundrette bidder, hak løget og klip dilden.   Bland det hele i en skål, eller et glas med patentlukning. Lad det trække koldt natten over før servering.

Seneste kommentarer

01.12 | 12:34

Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj

29.08 | 18:05

Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?

15.02 | 15:18

I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg

25.12 | 18:11

Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.

Del siden