Opskrifterne for min julefrokost 2016

Så er årets julefrokost overstået!

Her følger opskrifterne på de 8 forskellige silderetter, jeg valgte at servere for venner og familie den 26.december 2016. Vi var i alt 12 personer - incl. mine børnebørn, der efterhånden er ved at lære, at spise sild.

Der var som sædvanlig forskellige meninger om, hvilke retter, der smagte bedst (nogle kan bedst lide datteren - andre moderen.....). De mest velsmagende har jeg markeret med en glad smiley!

🙂

Et bredt udvalg af sildeopskrifter

Ret:

Ingredienser:

Fremgangsmåde:


1. Absolut sild

4 kryddersildefileter 1 rødløg Lage: 3 spsk grovkornet dijonsennep ½ dl eddike 3 ½ dl vand

3 dl sukker 1 spsk peberkorn ½ spsk fennikelfrø Tilbehør: Hårdkogte æg skåret i kvarter Evt. creme fraiche rørt op med hk løg

Skær fileterne i mundrette bidder. Bland ingredienserne til lagen og kog dem op. Afkøl lagen. Skær rødløget i skiver. Anret sildestykkerne i en skål blandet med skiver af rødløg. Til sidst hældes den afkølede lage over. Stilles koldt i 1 døgn før servering, hvor der pyntes med æggebådene. NB: Man kan også servere retten m. creme fraiche rørt op med hakkede rødløg som tilbehør.

2. Basilikumsild m. parmesanost 🙂

1 glas mar. sild (4-5 fileter) 1-2 fed hvidløg 4 spsk olivenolie 1 krukke basilikum

1 dl mayonnaise 1 dl cheasy fraiche 1 dl friskrevet parmesanost

Bland mayonnaise og cheasy fraiche i en skål. Kom den revne parmesanost, basilikum, hvidløg og olivenolie i en blender, og bland basilikum blandingen med mayonnaise og cheasy fraiche. Skyl og afdryp sildefileterne grundigt, og skær dem i mindre bidder. Derefter vendes bidderne i saucen. Skal stå koldt i ½ - 1 døgn før serveringen, hvor der pyntes af med lidt basilikumblade.

3. Fennikelsild m. ingefær 🙂

1 glas mar. sild 1 fennikel 1 lime, saften og skallen 2 dl creme fraiche Ingefær, ca. 1 cm revet 2 – 3 dildkviste Peber

Til garnering: Fersk dild 1 rød chili i ringe 2 – 3 dildkviste Peber

Fjern de yderste grove blade af fennikelen, og skær den i ganske tynde skiver og lad den trække i skål, hvor limesaften hældes ud over. Bland den revne limeskal i. Creme frachen blandes med den revne ingefær, lidt hakket dild og peber. Afdryp silden godt, og skær den i gaffelbidder og vend dem i creme fraichen.  Bland fennikel med sild og creme fraiche. Smag til med lidt sukker efter behov – eller lidt peber. Til sidst garneret med dild og skiver af chili.

4. Matjessild m. rødbeder og æble

2 ds matjessild (5 el. 6 stk. matjessild) 2 rødløg 150 g syltet rødbeder

3 hele syltede agurker 3 syrlige æbler 2 ½ dl cheasy fraiche Friskkværnet peber

Skær matjesfileterne i mundrette bidder og læg dem i en skål. Skær rødløg og æbler i tern. Endelig skæres de syltede agurker i skiver. Bland sild, rødløg, rødbedeskiver og syltede agurker sammen. Læg æblerne ovenpå, og læg cheasy fraichen på toppen. Krydr med friskkværnet peber.

5. Norsk silderet

3 – 4 fileter af kryddersild 1 løg 1 syrligt æble 2 æggeblommer 4 spsk piskefløde 2 spsk sildelage

½ spsk cognac 3 spsk hakket persille Til garnering: Løgringe Klippet dild

Hak løget samt skræl æblet og skær det i terninger. Pisk æggeblommer og piskefløde sammen, og smag til med lidt lage fra sildene samt cognac. Bland de hakkede løg, æble og hakket persille i saucen. Skær sildefileterne i mundrette bidder og anret dem på et serveringsfad. Hæld saucen over silden og garnér med løgringe og dild.

6. Principsild fra Føtex

1 glas Princip dildsild m. 4 sorte prikker på låget (gammeldags modnede sild) fra Føtex

1 rødløg 1-2 tsk tørret dild Lagen fra silden Lidt lagereddike

Tag fileterne op af glasset (4 ½ filet), skyl dem, dup dem tørre og skær dem i mundrette bidder. Hæld lagen igennem en sigte, og kassér løg mm. Den oprindelige lage indeholder rigtig meget sukker/er meget sød, og du tilsætter derfor lidt lagereddike efter smag. Til sidst tilsættes den tørrede dild. Sildebidderne lægges i en skål, den ”nye” lage hældes over og der pyntes af med rigeligt med løgringe og lidt frisk dild. Skal trække koldt i mindst ½ døgn før serveringen.

7. Senneps- marineret sild 🙂

4 marinerede sildefileter Flydende honning 2 dl crème fraiche

4 spsk mayonnaise 1 tsk hk dild 2 spsk sød sennep 2 tsk Dijon sennep

Skyl sildefileterne, afdryp dem grundigt og skær dem i “gaffelbidder” (på skrå). Smag crème fraichen til med sød og stærk sennep samt honning. Bland alt sammen undtagen silden – til sidst vendes sildestykkerne isaucen. Opbevares koldt nogle timer før servering!

8. Stegte sild i sherrylage

8 sildefileter 2 rødløg 40 g smør Rugmel Salt Peber

Lage: 2 dl sherryeddike 1 dl tør sherry ½ dl vand 10 hele peberkorn 2 laurbærblade.

Skær rødløgene i skiver. Smelt smørret på panden og steg løgringene i halvdelen af smørret ved medium-varme, til de er bløde. Hæld lidt af sherryeddiken på og tag det hele af panden efter 3 min. Vend de lukkede sildefileter i rugmel blandet med salt og peber og steg dem ved kraftig varme i resten af smørret. Kog lagen sammen. Læg de stegte sild i en skål og hæld de stegte løg og den afkølede lage over. Lad dem stå i køleskabet til næste dag, så lagen kan sætte sig.

Seneste kommentarer

01.12 | 12:34

Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj

29.08 | 18:05

Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?

15.02 | 15:18

I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg

25.12 | 18:11

Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.

Del siden