Så er årets julefrokost overstået!
Her følger opskrifterne på de 8 forskellige silderetter, jeg valgte at servere for venner og familie den 26.december 2016. Vi var i alt 12 personer - incl. mine børnebørn, der efterhånden er ved at lære, at spise sild.
Der var som sædvanlig forskellige meninger om, hvilke retter, der smagte bedst (nogle kan bedst lide datteren - andre moderen.....). De mest velsmagende har jeg markeret med en glad smiley!
🙂
Ret: | Ingredienser: | Fremgangsmåde: | |
1. Absolut sild | 4 kryddersildefileter 1 rødløg Lage: 3 spsk grovkornet dijonsennep ½ dl eddike 3 ½ dl vand | 3 dl sukker 1 spsk peberkorn ½ spsk fennikelfrø Tilbehør: Hårdkogte æg skåret i kvarter Evt. creme fraiche rørt op med hk løg | Skær fileterne i mundrette bidder. Bland ingredienserne til lagen og kog dem op. Afkøl lagen. Skær rødløget i skiver. Anret sildestykkerne i en skål blandet med skiver af rødløg. Til sidst hældes den afkølede lage over. Stilles koldt i 1 døgn før servering, hvor der pyntes med æggebådene. NB: Man kan også servere retten m. creme fraiche rørt op med hakkede rødløg som tilbehør. |
2. Basilikumsild m. parmesanost 🙂 | 1 glas mar. sild (4-5 fileter) 1-2 fed hvidløg 4 spsk olivenolie 1 krukke basilikum | 1 dl mayonnaise 1 dl cheasy fraiche 1 dl friskrevet parmesanost | Bland mayonnaise og cheasy fraiche i en skål. Kom den revne parmesanost, basilikum, hvidløg og olivenolie i en blender, og bland basilikum blandingen med mayonnaise og cheasy fraiche. Skyl og afdryp sildefileterne grundigt, og skær dem i mindre bidder. Derefter vendes bidderne i saucen. Skal stå koldt i ½ - 1 døgn før serveringen, hvor der pyntes af med lidt basilikumblade. |
3. Fennikelsild m. ingefær 🙂 | 1 glas mar. sild 1 fennikel 1 lime, saften og skallen 2 dl creme fraiche Ingefær, ca. 1 cm revet 2 – 3 dildkviste Peber | Til garnering: Fersk dild 1 rød chili i ringe 2 – 3 dildkviste Peber | Fjern de yderste grove blade af fennikelen, og skær den i ganske tynde skiver og lad den trække i skål, hvor limesaften hældes ud over. Bland den revne limeskal i. Creme frachen blandes med den revne ingefær, lidt hakket dild og peber. Afdryp silden godt, og skær den i gaffelbidder og vend dem i creme fraichen. Bland fennikel med sild og creme fraiche. Smag til med lidt sukker efter behov – eller lidt peber. Til sidst garneret med dild og skiver af chili. |
4. Matjessild m. rødbeder og æble | 2 ds matjessild (5 el. 6 stk. matjessild) 2 rødløg 150 g syltet rødbeder | 3 hele syltede agurker 3 syrlige æbler 2 ½ dl cheasy fraiche Friskkværnet peber | Skær matjesfileterne i mundrette bidder og læg dem i en skål. Skær rødløg og æbler i tern. Endelig skæres de syltede agurker i skiver. Bland sild, rødløg, rødbedeskiver og syltede agurker sammen. Læg æblerne ovenpå, og læg cheasy fraichen på toppen. Krydr med friskkværnet peber. |
5. Norsk silderet | 3 – 4 fileter af kryddersild 1 løg 1 syrligt æble 2 æggeblommer 4 spsk piskefløde 2 spsk sildelage | ½ spsk cognac 3 spsk hakket persille Til garnering: Løgringe Klippet dild | Hak løget samt skræl æblet og skær det i terninger. Pisk æggeblommer og piskefløde sammen, og smag til med lidt lage fra sildene samt cognac. Bland de hakkede løg, æble og hakket persille i saucen. Skær sildefileterne i mundrette bidder og anret dem på et serveringsfad. Hæld saucen over silden og garnér med løgringe og dild. |
6. Principsild fra Føtex | 1 glas Princip dildsild m. 4 sorte prikker på låget (gammeldags modnede sild) fra Føtex | 1 rødløg 1-2 tsk tørret dild Lagen fra silden Lidt lagereddike | Tag fileterne op af glasset (4 ½ filet), skyl dem, dup dem tørre og skær dem i mundrette bidder. Hæld lagen igennem en sigte, og kassér løg mm. Den oprindelige lage indeholder rigtig meget sukker/er meget sød, og du tilsætter derfor lidt lagereddike efter smag. Til sidst tilsættes den tørrede dild. Sildebidderne lægges i en skål, den ”nye” lage hældes over og der pyntes af med rigeligt med løgringe og lidt frisk dild. Skal trække koldt i mindst ½ døgn før serveringen. |
7. Senneps- marineret sild 🙂 | 4 marinerede sildefileter Flydende honning 2 dl crème fraiche | 4 spsk mayonnaise 1 tsk hk dild 2 spsk sød sennep 2 tsk Dijon sennep | Skyl sildefileterne, afdryp dem grundigt og skær dem i “gaffelbidder” (på skrå). Smag crème fraichen til med sød og stærk sennep samt honning. Bland alt sammen undtagen silden – til sidst vendes sildestykkerne isaucen. Opbevares koldt nogle timer før servering! |
8. Stegte sild i sherrylage | 8 sildefileter 2 rødløg 40 g smør Rugmel Salt Peber | Lage: 2 dl sherryeddike 1 dl tør sherry ½ dl vand 10 hele peberkorn 2 laurbærblade. | Skær rødløgene i skiver. Smelt smørret på panden og steg løgringene i halvdelen af smørret ved medium-varme, til de er bløde. Hæld lidt af sherryeddiken på og tag det hele af panden efter 3 min. Vend de lukkede sildefileter i rugmel blandet med salt og peber og steg dem ved kraftig varme i resten af smørret. Kog lagen sammen. Læg de stegte sild i en skål og hæld de stegte løg og den afkølede lage over. Lad dem stå i køleskabet til næste dag, så lagen kan sætte sig. |
Seneste kommentarer
01.12 | 12:34
Hej Keld
Jeg læste notatet om sildelagkage, jeg vil gerne bede om din opskrift-/skrifter.
På forhånd tak.
Mange skønne opskrifter. Har ikke prøvet nogle endnu, men det vil jeg rode bod på.
Hilsen
Kaj
29.08 | 18:05
Kan man tage sildene op af lagen og stege dem igen inden servering, så de serveres varme/lune?
15.02 | 15:18
I Historisk Samfund for Viborgegnen er vi i gang med at tilrettelægge foredragssæsonen 2023. I uge 39 i sept. vil vi sætte fokus på Osmannerrigets fald. Vil det være nogetfor dig at komme til Viborg
25.12 | 18:11
Hej Keld. Flot arbejde, det kunne også være interessant at få den massive hjælp til Rusland fra de Allierede via Murmansk med i fortællingen. Den stod på i alle krigsårene og kostede over 3000 søfolk.